Bomberman på high-end Shark Gaming Computere

Det kan være ret svært at finde de VIRKELIG gamle konsol spil, altså Atari 2600, Sega SG-1000, NES, etc.
Hvis man vil have den ægte oplevelse med retro gaming, kræver det reelt en investering. Konsollen samt spil er ikke nødvendigvis billige eller nemme at skaffe, og læg dertil de konvertere og stik du skal bruge, hvis det skal kobles til din fladskærm.
Heldigvis er der rigtig mange andre muligheder, da mange af de spil fra 80’erne og 90’erne er blevet til ”abandonware”, altså software der har mistet officiel support fra ejerne og derfor nogle gange frigives, så brugere kan spille dem gratis – og det har født hjemmesider som https://playclassic.games/ og https://www.retrogames.cz/. Du kan i din browser genopleve spil som Sonic eller Doom, og du kan hurtig fortabe dig i de kilometerlange lister og mere eller mindre nævneværdige gamle spil.

Emulators?

Hvis man kan få det hele i browseren, hvorfor så kigge andre steder? Sandheden er, at browserversionerne af de gamle spil, ikke fungerer optimalt. Du kommer meget længere med en Emulator. Og hvad er så det?
En emulator er et stykke software der kan efterligne en konsol på din computer, fx kan man spille Playstation 1 og Nintendo 64 spil på computeren på denne måde. Emulatorer er fuldt ud lovlige, men man kan godt bevæge sig ud på usikker jord med det, der bruges sammen med emulatoren, nemlig ROM's. Roms er digitale kopier af spil og skal bruges sammen med en emulator for at man kan spille konsol spil på computeren. Mange ROM’s af ældre spil er enten abandonware eller hører under DMCA undtagelsen fra 2006, der siger at hvis hardwaren og softwaren ikke længere er frit tilgængelige på markedet, kan ejerne af copyright ikke sagsøge folk der bruger digitale kopier af dem. Det hele er lidt en grå zone da nogle ROM’s, fx Nintendos gamle spil, er ulovlige at distribuere og downloade, da de har rent faktisk lavet både en fysisk relancering af deres NES, og en online version af den og Super Nintendoen til Nintendo Switch Online medlemmer.
Vi anbefaler derfor at man er lidt forsigtig hvis man vil optage en karriere som retrogamer her i 2021.

Good old games

Stort GOG.com logo med stjerner i baggrunden

På øverste hylde finder vi GOG.com – de rigtige spil, og den rigtige software optimeret til nye styresystemer. GOG, der simpelthen står for Good Old Games, er en hjemmeside, der har samlet og optimeret gamle spil. Du kan som kunde købe dem for små penge mod at være sikker på, at din version af Diablo 1 kan køre i Windows 10. Du ejer nu spillet, og kan med god samvittighed fordybe dig til lyden af den spanske guitar, der slår tonerne an, når du træder ind i den gudsforladte forstad til helvede, Tristram.

Langt de fleste spil er supportede af GOG, og har cloud saving og multiplayer, der spilles gennem deres klient GOG Galaxy. Priserne ligger ofte mellem 30 og 75 kr, og hvem er ikke villig til at give afkald på en pizza, for en tur tilbage ned ad mindernes allé.