Processor og PC køling

Køb en CPU til din gamer pc hos Shark Gaming. Vi har et kæmpe udvalg, så du kan finde lige den Intel core i3 - i9 eller Amd Ryzen 3 - 9 gaming CPU du ønsker. Du finder også CPU køling med blæser eller som vandkøling, samt kabinetkølere med/uden RGB her på siden.

Hvad er en CPU

Først en kort gennemgang af hvad en CPU er. Måske tørt og kedeligt for nogen, men denne viden kan hjælpe til at foretage det rette valg, hvis man er tvivl om hvad forskellige CPU’er kan. Er du allerede ekspert på området, kan du springe afsnittet over og gå til “valg af CPU”.

En CPU er en forkortelse for “Central Processing Unit”, og kaldes i daglig tale en processor. Denne står for at udføre størstedelen af beregningerne i en computer, og du ville ikke kunne bruge computeren uden en processor. CPU’en sidder på en chip og på nyere computere er der flere processorer på samme chip- de kaldes multicore processorer og hver processor kaldes en kerne/core. Typisk har gamer processorer i dag fra 4 (Quad core), 6 (Hexa), 8 (Octo) og op til 12 (Magny) core. Hver kerne kan udføre én beregning ad gangen, hvilket vil sige at desto flere kerner din CPU har, desto bedre er den til at lave samtidige beregninger ved multitasking.

Hastigheden på en CPU måles i Ghz eller frekvens (Clockfrekvens). Desto flere Ghz eller højere frekvens en CPU opererer ved, desto hurtigere er den til at lave udregninger. Det er særligt brugbart ved hardcore gaming, men også krævende programmer til fx. videoredigering har brug for stor regnekraft.

Gamer CPU

Din gamer CPU (også kaldet processor) er en af de vigtigste faktorer, når du bygger din gamer pc. I en tid hvor man stræber efter native 4K gaming og live streaming er blevet super populært, vil du som true gamer ikke gå ned på processorkraft. En kraftig High end CPU giver dig nok power til gaming af triple A- spiltitler, livestreaming, arbejde i mange browservinduer samtidigt og andre ressourcekrævende opgaver. Med det sagt, kan man sagtens lave et overkill af CPU-købet, så vi vil nu prøve at guide dig til at vælge den rette CPU til dit behov.

Valg af CPU

Ved valget af din CPU, handler det som med alt andet hardware i din gamer PC, at finde det der matcher dine behov. Gamer du fx blot CSGO på hyggeplan, surfer lidt på nettet, skriver du blot lidt opgaver/arbejder i Word, bør du ikke ofre det samme på din CPU, som hvis du er gameren der multitasker en masse på din pc, har 20 browservinduer åbne, ønsker højest mulige opløsning og FPS i de mest krævende spil på markedet og/eller livestreamer, når du gamer.

High, mid eller low end:

Vi har skitseret 3 kategorier, der passer til forskellige behov og budgetter og kommer herunder med gode bud på den rette CPU til gaming inden for hver kategori:

Low end (700-1500,-)

Ønsker du blot at kunne spille lidt spil i fritiden i ny og næ, laver lidt studieopgaver og browser i få vinduer ad gangen, kan en budget CPU sagtens levere regnekraft nok til dit behov. Her snakker vi spil som CSGO, Apex Legends og Fortnite, hvor du ikke går op i om spillet kører i høj opløsning og generelt går mere op i gameplay end grafik.

NB: Vær opmærksom på du ikke vil kunne spille særligt krævende spil i høj opløsning med de nyere spil på markedet i denne budget-kategori.

Mid end (1500-2500,-)

Bedste CPU for pengene – Intel i5 10400f eller AMD Ryzen 3 4300GE. Selvom det historisk set altid har været AMD man anså som value for money mærket, når man skulle købe en gaming CPU, har markedet ændret sig. Med AMD’s Ryzen 5 har de nemlig valgt at sende priserne et ordentligt nøk opad, hvilket gør at du faktisk får mindst lige så meget CPU for pengene i en Intel i5 10400f, der matcher Ryzen 5.

Selvom du ikke skal slippe synderligt mange penge for processoren, kan den bruges til både multitasking, gaming og er habil til det meste gaming på hobbyniveau. Du skal dog ikke regne med at kunne køre Triple A spiltitler i høj opløsning med høj FPS. Intels i5 10400f lægger sig super tæt opad Ryzen 5 3600 CPU’en både pris- og ydelsesmæssigt, så de er begge virkeligt gode køb for pengene.

High end (2500-8000,-)

Er du seriøs gamer, der gerne vil have top-ydelse fra din gaming CPU, vil det være i High end kategorien du vil finde det rette match til dit behov. Går du efter Triple A-titler med høj FPS, og kan li’ at live streame, når du owner et map for vildt, vil du være rigtig godt stillet ved at vælge en Intel i9 10900K CPU. Den er i forvejen suveræn som den er, men kan overclockes i stor stil, så den bliver et monster! (vær opmærksom på at fabriksgaranti ryger ved overclocking) Ligger denne heftige i9 gamer CPU fra Intel lige i overkanten prismæssigt, eller er du ikke typen der livestreamer og derfor ikke får brug for de ekstra kerner i9 10900K processoren har, kan du gå en smule ned i niveau og pris og få mere value for money i f.eks. en AMD Ryzen 5 5600X og stadig få en ekstremt høj ydelse. Den vil i skrivende stund være den bedste CPU til gaming kontra pris, hvis du ikke live streamer og generelt ikke har så stort behov for multitasking (mange kerner).

Extreme (15.000,- +)

Bare fordi det er for super vildt udstyr nævner vi lige AMD’s Threadripper, selvom det nok er de færreste, der får brug for så ekstrem regnekraft. Vi forhandler den, og du kan nærmest få din gamer pc til at lette med dette monster af en CPU. Dog er det overkill for selv de mest ekstreme gamere, og vil primært komme til sin ret, hvis du bruger en såkaldt workstation, da den har svimlende 32 kerner.

CPU kompatibilitet

Du skal huske at være opmærksom på, at dit valg af CPU, dikterer hvilket bundkort man kan købe til. Har du allerede et bundkort og vil gerne opgradere din CPU, skal du i stedet være opmærksom på, at vælge en CPU der passer til bundkortet. Ellers vil de to dele ikke være kompatible, og vil derfor ikke kunne anvendes sammen.

Når du køber din gamer CPU hos Shark Gaming, kan du altid se hvilket bundkort processoren er kompatibel med. Det gør du ved at vælge den CPU du vil vide noget om, klikke på “specifikationer” og kigge ud for “sokkel”. Derfor kan du trygt handle din CPU og bundkort hos os, uden at få pakket udstyret ud og opdage det ikke er kompatibelt.

Ved køb af en AMD CPU er du ofte bedst stillet i forhold til kompatibilitet, da de generelt oftest kører på en AM4 sokkel, hvilket alle deres nyere “almindelige” bundkort understøtter. Dvs. fra deres AMD Ryzen 3 - Ryzen 9 processorer. Er du typen der ofte skifter din hardware og vælger du en Intel CPU, skal du være noget mere opmærksom, da soklen ofte varierer. Det kan du læse mere om i vores bundkort sektion .

AMD vs Intel

Når du skal vælge en ny CPU til din gamer pc, vil valget, som du nok ved, stå mellem en processor fra enten Intel eller AMD - de to ærkerivaler, som begge har domineret markedet for processorer i årtier. Historisk set har Intel ligget forrest i feltet, og har generelt introduceret de kraftigste CPU’er, hvor du med AMD generelt har fået meget for pengene. Men med introduktionen af amd Zen 3 har AMD indhentet- og på nogen måder overhalet Intel på regnekraft, hvilket ikke gør valget lettere. Med mindre at du altså (som en del gamere) sværger til enten Intel eller AMD.

Arkitektur

Når Intel og AMD skal forbedre en CPU, er det arkitekturen der er afgørende for hvad de kan tvinge ud af regnekraft, uden der bliver skabt for meget varme. Før AMD udkom med Ryzen, havde de sovet i timen med at forbedre arkitekturen, og Intel sad derfor tungt på CPU-markedet generelt og særligt til gaming.

Fra 2012 - 2017 havde AMD ikke rørt på sig her og Intel var langt foran i ræset, og det har gjort at man stadig ser mange, særligt gamere, der klart foretrækker Intel processorer. Men i starten af 2017 udkom den første Ryzen CPU, der er baseret på en 7nm (nanometer) arkitektur. En arkitektur på en CPU betyder flere transistorer pr. mm2, hvilket betyder mindre strømforbrug og mindre varmegenerering.

Selv i dag er AMD’s arkitektur væsentligt bedre end Intels, der ligger på 14nm, hvilket er den afgørende grund til, at AMD har indhentet, hvis endda ikke overhalet Intels performance på mange af deres processorer.

Intel eller AMD CPU til gaming?

Intel laver dog stadig fremragende CPU’er, men hvor det førhen var AMD der var kendetegnet ved at være value for money processoren, mens Intel CPU’er var de kraftigste, varierer det i dag ofte fra model til model og ofte med lidt mere power i AMD’s favør ved samme pris. Derudover får man faktisk i visse modeller en fed RGB CPU-køler med i prisen ved AMD’s CPU’er, hvor du ofte skal købe den separat, hvis du vælger en Intel processor.

Begge brands har i dag i deres gamer CPU’er ofte 6 kerner, men i mange CPU’er fra AMD nede fra Ryzen 5, får man 6 kerner og 12 tråde, hvor Intel fjernede HyperThreading (tråde) på i7 processorer, og du skal helt op i en i9-9900K førend du har 8 kerner og 16 tråde og derfor overgår AMD’s på rå power og multitasking-evner.

Dog vil vi hverken sige AMD eller Intel er den bedste CPU for dig. Det handler rigtig meget om hvilket behov du har, som vi tidligere har været inde på. Samtidig er der typisk en favorit i de forskellige priskategorier fra år til år, så det varierer meget, hvilket mærke man bør gå efter. Vi håber i hvert fald, vi her fra Shark Gaming har givet dig lidt indblik, til at du kan træffe det rette valg af CPU til dit gamer behov. God fornøjelse med valget.

Har du brug for hjælp?

Chat

Find vores online chat i højre bund her på hjemmesiden.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Telefon

Ring til os på 77 34 27 76 - vores kundesupport sidder klar.

Er du erhvervskunde, kan du ringe på 38411555.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Email

Mail til os her hvis du har spørgsmål.

Forventet svartid:
3 hverdage

Butik

Find vores fysiske butik og pickup-point på Naverland 6, 2600 Glostrup.

Åbningstider:
Man-Tor: 09:30-16:50
Fredag: 09:30-16:30
Lørdag: 12:00-16:00