Gaming RAM / DDR4 RAM

Hvad er ram?

Som true gamer ved du måske i forvejen en masse om ram, og du er muligvis allerede klar til bare at købe de hurtigste og fedeste ram, du kan finde. Af interesse eller for pengepungen, kan det dog være rart at vide noget om hvad ram rent faktisk er, kompatibilitet, hastigheder, begrænsninger m.m. Herefter vil du bedre kunne træffe det rette valg til dit behov og budget inden for gaming.

RAM står for Random Acces Memory og er din computers arbejdshukommelse. RAM bruges til lynhurtigt at kunne tilgå data til de programmer/spil du bruger ofte, for hurtigst muligt at kunne findes frem igen. Hastigheden på ram overgår nemlig langt hastighederne på fx. SSD/HDD-harddiske, som er den “almindelige” arbejdshukommelse. For lettere at forstå hvordan RAM fungerer, kan man tænke det som korttidshukommelsen, hvor vi kun har plads til en vis mængde minder, inden det så må flyttes til- og lagres i langtidshukommelsen. Denne (langtidshukommelsen) kender vi som storage, altså SSD eller HHD.

Ram udvikling fra SD - DDR5 RAM

Som den seriøse, brugbare viden starter vi her med at fortælle om udviklingen inden for ram til pc, hvad angår performance. Bagefter går vi til den sjovere del, der handler om det mere lirede, æstetiske gamer-specifikke.

Performance

I forhold til performance, har ram til en PC faktisk tidligere kørt i nærmest snegletempo i forhold til de ram, man bruger i dag. Den første generation af RAM hed SD-ram, og sidenhen er der kommet DDR, DDR2, DDR3, DDR4 og nu DDR5 RAM (Ikke at forveksle med GDDR ram, der sidder på grafikkort). DDR står for Double Data Rate, og ens for hver gang RAM videreudvikles er, at frekvenshastigheden (MHz) stiger, mens strømforbruget falder (som med al anden hardware ønsker man at øge hastigheden, samt reducere strømforbruget og deraf varmeudviklingen).

Gamer-æstetik

Førhen var RAM bare en tynd, grøn printplade, men i dag er gaming ram blevet en del af mange gameres case-modding, og derfor gør ram-producenterne en del ud af udseendet. Derfor fås de også ofte som RGB ram (ram med lys), hvilket I som ægte gamere gerne giver lidt ekstra for. Forståeligt nok - det ser nemlig super fedt ud i kabinettet, om du kører med plexi-side eller åbent kabinet!

Hvad er vigtigt når jeg køber RAM?

RAM kompatibilitet

I de fleste tilfælde er ram bagudkompatible. Så skulle du have DDR4-ram til et bundkort med DDR3-understøttelse, skulle du være good to go. Dog er du begrænset af hastighed på bundkort, og så ville det måske alligevel være en idé at udskifte det. Dog kan du IKKE parre forskellige RAM-generationer, altså DDR3 med DDR4-ram.

Antal RAM-porte

Har du 4 porte i din gamer PC, vil de typisk være parret i dual channel (2 porte ad gangen) og du isætter (oftest) et sæt ram (fx 2x 8gb ddr) i porte med ens farve. På mange nyere bundkort til gaming, er der quard channel understøttelse (4 porte ad gangen).

Ram kan fint fungere enkeltvis i en ram-port, men så opnår du ikke det performance boost, som dual channel og quad channel kan give dig. I princippet kan en 4gb ddr4 ram blok også fint fungere med en 8GB DDR4 ram blok - også af forskellige mærker som fx Corsair Vengeance og G skill trident z. Vi anbefaler dog at køre ens sæt, så du er helt sikker på funktionaliteten OG får udnyttet dual/quadchannel hastighedsforøgelsen.

ECC vs NON-ECC

Det er godt nok uhyre sjældent man støder på dem, men vi nævner det alligevel. Undgå ECC-ram (ikke-partitioneret), da de er til serverbrug. Alle ram til PC brug i hjemmet og gaming er af typen NON-ECC, og vi sælger ikke andet her på Shark Gaming.

Dit budget til RAM

For at få mest muligt ram for pengene, er der også lige et par ting at være opmærksom på. Sørg for, at hastigheden på dine ram ikke overstiger hastigheden dit bundkort understøtter (medmindre du påtænker at udskifte bundkortet også naturligvis). Så får du nemlig ikke det maksimale ud af dine ram, og du kan lige så godt spare pengene og købe nogen i en lavere hastighed, der matcher dit bundkorts maksimum- og så kan du jo bruge de sparede penge på andet lækker hardware. Også for pengepungen er det en god idé at sørge for at købe ram i sæt, som vi nævner ovenfor. Så opnår du nemlig mest value for money, da du derved opnår et “gratis” hastighedsboost i form af dual/quadchannel.

Hvor mange RAM bør jeg købe?

Man har generelt altid tænkt, at mere er bedre, når det gælder ram til gaming. Til det kan man sige både og. Der er et naturligt loft for, hvor mange man har brug for, før det bliver overkill. Og hastighed er i den grad mindst lige så vigtigt som mængden. I dag går gamere typisk efter 8 GB DDR4 ram, 16 GB DDR4 eller sågar 32 GB DDR4 ram. I ekstreme tilfælde ønsker nogen 64 GB ram. Fra 32 GB og op, er det som regel for de virkelig hardcore gamere. DDR5 er stadig svære at skaffe.

Graffikkort og gamingvaner

Hvor mange ram du bør købe hænger sammen med dit grafikkort og gaming vaner. Det handler generelt om med hardware at finde det der matcher sine behov, så man ikke bruger penge på noget man ikke har behov for. Spiller du de mest krævende spil i højeste opløsning, vil du have glæde af mange ram. Er du omvendt en gamer, der fx primært spiller CS go og har det fint med lav-medium detaljegrad i standardopløsning, er du fint kørende med 8gb DDR4-ram og et low-mid end grafikkort.

Det spiller faktisk også (lidt) ind, hvilket grafikkort du har. Har du allerede 6GB GDDR RAM på grafikkortet, vil du faktisk kunne nøjes med lidt mindre RAM, da grafikkortets RAM hjælper dig på vej. Men så igen - har du ofret mange penge på et high end grafikkort, og prisforskellen på 8 og 16 GB RAM blokke ikke er kæmpestor, er det måske ikke der, du vil spare.

Hvilke RAM skal jeg købe?

Nu kommer vi så til det sidste og svære, men også sjove! Alt efter hvor seriøse gaming ram du ønsker, om du går efter RGB ram, foretrækker Corsair eller Kingston eller måske sværger til G Skill Trident z, har vi dem her! Herunder et indblik i både mærker, med/uden LED, hastigheder og ram-blokke. Vores venstre-menu kan derefter hjælpe dig med at finde de rette ram for dig, hvis du nu fx kun har bestemt dig for én af de disse parametre og sortere til/fra herudfra.

Mærker med/uden RGB

 • Kingston ✓
 • XLR8 ✓
 • Patriot ✓

RGB RAM

Corsair Vengeance RGB
Kingston HyperX Fury RGB
G Skill Trident z
(Alle vores RGB ram er kompatible med Asus Aura Sync)

RAM uden RGB

Corsair Vengeance
Kingston HyperX Fury
G Skill Ripjaws

RAM-moduler

 • 2 x 4gb ram DDR4
 • 2 x 8gb ram DDR4
 • 2 x 16gb ram DDR4

RAM-Hastigheder og CL

 • 3200MHz DDR4-ram
 • 3600MHz DDR4-ram

Column Address Strobe Latency (CL)

 • CL17
 • CL18
 • CL19

NB: Køber du RAM, vil hastighed i MHz give størst impact på performance, men vælger du mellem fx 2 sæt Kingston Fury Beast RAM på 3200Mhz og forskellig CL, vil det sæt med laveste CL være hurtigst.

Herinde fra SharkGaming er der kun tilbage at sige god fornøjelse med at vælge de RAM til gaming, du synes er fede, og passer til dit gamer-behov. Mangler du et bundkort, der er kompatibelt med de RAM, du ønsker, kan du se det store udvalg i vores bundkort sektion.

Har du brug for hjælp?

Chat


Find vores online chat i højre bund her på hjemmesiden.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30
Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Telefon


Ring til os på 77342776 - vores kundesupport sidder klar.
Er du erhvervskunde, kan du ringe på 38411555.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30
Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Email


Mail til os i højre bund her på hjemmesiden hvis du har spørgsmål.
Forventet svartid:
3 hverdage

Butik


Find vores fysiske butik og pickup-point på Naverland 6, 2600 Glostrup.

Åbningstider:
Man-Tor: 09:30-16:50
Fredag: 09:30-16:30
Lørdag: 12:00-16:00