PC Vandkøling og Luftkøling

Køling til PC hos Shark Gaming

På Shark Gaming finder du alt i køling til din gamer PC. Om du er på udkig efter en CPU køler som luft- eller vandkøling, eller leder efter en kabinet blæser, har vi det du leder efter. Du kan enten holde dit gamersetup strømlinet og tight eller købe de vildeste rgb blæsere og rgb CPU kølere.

Forskellige CPU køler løsninger

I dag er luftkøling faktisk ofte inkluderet, når man køber en processor. For stort set ingen penge får du dog bedre ydelse, end en standardkøler fra Intel eller AMD kan levere. For mange gamere er det også enten for kedeligt eller utilstrækkeligt med den løsning, da de enten ønsker bedre performance, noget RGB-lir eller begge dele.

Er du en seriøs gamer, ønsker du at holde dit system så koldt som muligt, for at få max ydelse ud af din dyrtindkøbte hardware. Men hvordan opnår man den bedste køling? Luftkøling har egentlig i mange år været standard, hvor vandkøling tidligere har været en ekstremt dyr løsning og få de få. I dag er begge systemer udbredt blandt gamere, og begge løsninger er virkeligt effektive.

Der er også kommet en 3. løsning, AIO (All In One), der er vandkøling der køler både CPU og GPU (grafikkortets processor) og ikke koster spidsen af en jetjager. Så det er blevet den rene luksus som gamer at vælge en fed CPU-køler løsning.
Alligevel er der stadig nogle ting du bør sætte dig ind i, både i forhold til behov, budget, muligheder, fordele og ulemper.

CPU kølere - hvilke overvejelser skal jeg gøre mig?

Når du vælger din CPU køler, er der nogle ting du bør overveje, inden du foretager dit valg. Ønsker du fx. at kunne overclocke din processor, vil det stille høje krav til kølerens ydeevne. Spiller du blot lidt på hyggeplan engang imellem, uden at spille de nyeste spiltitler i højeste opløsning med høje FPS, vil du ikke have så stort et behov for effektiv afkøling, og så vil en budget CPU køler fint kunne dække dit behov.

Der findes overordnet to kategorier inden for CPU køling:

  • Luftkøling
  • Vandkøling / AIO

Luftkøling består af en køleblok med nogle heatpipes til at flytte varmen fra CPU'en, typisk i aluminium eller kobber-materiale, og så en blæser, til at lede varmen væk.

Vandkøling består også af et varmeledende materiale, der går på selve processoren, men som i modsætning til luftkøling anvender vand til varmetransport væk derfra. Et AIO system fungerer på samme måde - her er der blot to kølerblokke, der går på CPU og GPU, så du også får afkølet grafikkortet.

Skal jeg så vælge vandkøling /AIO eller luftkøling?

1. Vedligeholdelse/rengøring

Uanset hvilken kategori af CPU køling du ønsker, er vedligeholdelse en nødvendighed, for at bevare optimal performance. Der samler sig nemlig store mængder støv i og omkring blæseren over tid, hvilket svækker køleevnen på CPU-kølere. Støvophobning er dog ikke kun gældende ved luftkøling, men er omtrent den samme udfordring ved et system med vandkøling.
Fordelen ved et luftkølet system her er dog, at du lettere kan komme til at rense det, da både luftkølefinner og blæseren er let at komme til i kabinettet. Oftest kan blæseren også afmonteres uden brug af værktøj.

Har du valgt et vandkølet /AIO-system, kan der til gengæld være lidt svært tilgængelige områder, der kræver værktøj, når du skal rengøre/vedligeholde dit system.
Uanset om du bruger vandkøling eller luftkøling som din CPU køler, vil du drage nytte af et godt støvfilter i kabinettet. Det reducerer hvor ofte du skal bruge tid på vedligeholdelse af CPU køleren. Dog vil du med en luftkølet variant generelt have bedre og lettere vilkår for vedligeholdelse.

2. Holdbarhed
Her er det svært at sige noget generelt, da kvalitet varierer fra producent til producent og deres forskellige produktlinjer. Dog er det ens for alle systemer, at vandkøling /AIO-løsninger har flere mekaniske dele end en CPU køler der afkøles med luft.

Ved et vandkølet / AIO system, kan pumpen stå af, og der er man faktisk nødt til at skifte hele køleren, hvilket er lidt dyrere end fx. blot at udskifte en blæser, som ofte vil være nok, hvis der opstår fejl i et luftkølet system.
Der kan også i værste tilfælde opstå lækager eller blokeringer i et lukket vandkølingssystem, men det sker ekstremt sjældent. Dog må man blankt erkende, at der er flere risici forbundet med et vandkølet system end et luftkølet. Så vil man have et system der er så driftsikkert som overhovedet muligt, uden at gå op i lir eller en dyrere omkostning ved service/reparation,vil luftkøling være til dig der foretrækker den mest holdbare/driftsikre løsning.

3. Design
Rent æstetisk er der ret stor forskel på hvad folk foretrækker, og design vil altid være en subjektiv vurdering.
Hører man til gamere der ønsker at spille Triple-A titler ved høje opløsninger og FPS, og derfor har behov for en CPU-køler med en top-ydelse, skal man være OBS på, at en luftkøler kommer til at fylde en del i kabinettet. Går du derfor op i casemodding i dit gamer setup, kan det begrænse dine muligheder ved resten af indretningen i dit kabinet. Herunder fx. RGB RAM, der muligvis ikke kan være plads til.

Fordelen ved vandkøling/ AIO-løsning her, er at den er mere fleksibel og at selve pumpehovedet kan gøres meget mindre. Så kan du bevare et mere clean look i dit kabinet, uden at gå på kompromis med at RAM m.m. bliver skjult bag en stor luftkøler.

4. Køleevne
Uanset hvilken type af system du vælger som CPU-køler, vil du i dag kunne få virkelig solid ydelse til en fornuftig pris. Begge systemer kan holde temperaturen nede på fornuftige temperaturer. Som med så meget andet får man her også hvad man betaler for. Så uanset hvilken type CPU-køler du vælger til dit gamersetup, vil du kunne finde både suveræn køling og opnå imponrende lave CPU-temperaturer, ligesom du vil kunne få budget-udgaver, der vil klare sig hæderligt og ikke mere end det.

Luftkøling - fordele og ulemper opsummeret

Luftkøling er i dag blevet top-performende, når det gælder optimal CPU køling, og kan i mange tilfælde hamle op med vandkøling - og i visse tilfælde overgå det på ren performance. Samtidig er denne løsning let at vedligeholde og langtidsholdbar, hvilket er fordelagtigt både for økonomi og performance. Dog er det rent æstetisk lidt begrænset.

Så ønsker du at kunne lægge alle dine penge i ren performance til en fornuftig pris, og et CPU-køler system der er driftsikkert, let og billigt at vedligeholde. Og er du ret ligeglad med design/casemodding? Så vil luftkøling af din CPU være at foretrække.

Vandkøling / AIO - fordele og ulemper opsummeret

Står du og drømmer om at få en vandkølet PC, forstår vi dig godt. Selvom det måske kræver en smule mere arbejde at vedligeholde systemet, og der som nævnt i ekstremt få tilfælde kan opstå lækager, er der nogle andre fordele ved vandkøling /AIO-systemer som din CPU køler løsning.

Først og fremmest ser det bare ekstremt liret ud, hvis man har en gamer pc med vandkøling, og kan pimpes op med fede RGB-varianter. Selvom du også kan få RGB CPU-kølere baseret på luftkøling, giver vandkøling bare en helt anderledes fed effekt. Samtidig kan et AIO-system med vandkøling bidrage til at køle omkringliggende komponenter, og giver ofte et meget støjsvagt resultat med en rigtig solid ydelse.
For at få det ultimative look, er det et skræddersyet vandkølingssystem, der er at foretrække. Her kan du opnå skinnende rør fyldt med kølevæske i klare farver, hvilket ser vanvittigt fedt ud. Dog er det dyrt og kræver gode implementeringsevner, hvor en sjusket installation har den modsatte effekt - og i værste tilfælde kan gå ud over dine komponenter, hvis du installerer noget forkert.

Vælger du derimod en AIO-løsning, får du et mere strømlinet look med en sort køler og sorte kabler. Ikke ligefrem super liret, men det ser dog stadig minimalistisk og ordentligt ud i kabinettet, og giver frit udsyn til resten af din fede hardware.
Derfor vil en CPU-køler som et vandkølet/AIO system være ideel til dig der ønsker, at æstetik mellem din RGB-CPU køler og casemodding går op i en højere enhed med ydelse- uden at gå så meget op i value for money.

Kabinet blæsere 

For at holde kabinettets temperatur nede, så din hardware har bedst mulige vilkår for at yde max, bør man have nogle kabinetblæsere i sin gamer pc. En kabinet køler kan placeres forskellige steder i kabinettet, for at få det bedst mulige airflow. Når du placerer din kabinet køler foran og på siden af dit kabinet, vil de suge ny og kold luft ind. De kabinet blæsere du placerer bagerst og øverst i kabinettet, vil modsat sørge for at blæse den varme luft, dine hardware-komponenter udvikler, ud af kabinettet.

Valg af 120mm blæser eller 80mm blæser

Du kan vælge at købe enten en 120mm blæser eller 80mm blæser. Fordelen ved større blæsere er, at de ved høj belastning støjer mindre end en mindre, fx 80mm blæser. Dog er det ikke alle kabinetter hvor du har plads til en 120mm blæser, og så kan det være nødvendigt med en mindre udgave. Så dit valg af blæsere defineres primært af dit kabinets størrelse og hvordan det er designet indvendigt. Sørg altid for at være sikker på, du køber kabinet blæsere, der er kompatible med dit kabinet.

RGB blæsere

Dog er det for mange gamere i dag ikke kun størrelsen på blæserne og hvor meget luft der kan transporteres ud af kabinettet uden for meget støj, der er vigtigt. Mange vælger RGB blæsere, fordi det ser super liret ud, og er en del af deres casemodding, sammen med deres RAM, CPU-køling, grafikkort og anden hardware. Her kan man vælge at prioritere RGB blæsere, hvor lyset kan styres via software som fx. ASUS Aura og kører synkront med resten af din hardware. Det forstår vi godt herinde hos Shark Gaming, da det ser urimeligt fedt ud.

Stort udvalg af CPU kølere og kabinetblæsere på Shark Gaming

Vi håber du er blevet klogere på, hvilken løsning der passer til dit behov og budget. Uanset om du har ønsker om det ene eller andet, vil du kunne finde både CPU- og kabinetkølere der passer til dine ønsker og gaming-vaner. Har du nogle spørgsmål, eller brug for at få noget uddybet, er du også altid velkommen til at tage fat i vores kundeservice på enten vores chat, mail eller ringe til os. Oplysningerne finder du nedenfor.

Har du brug for hjælp?

Chat

Find vores online chat i højre bund her på hjemmesiden.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Telefon

Ring til os på 77 34 27 76 - vores kundesupport sidder klar.

Er du erhvervskunde, kan du ringe på 38411555.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Email

Mail til os her hvis du har spørgsmål.

Forventet svartid:
3 hverdage

Butik

Find vores fysiske butik og pickup-point på Naverland 6, 2600 Glostrup.

Åbningstider:
Man-Tor: 09:30-16:50
Fredag: 09:30-16:30
Lørdag: 12:00-16:00