Faldgruberne ved køb af brugt grafikkort

Hvorfor er grafikkort steget i pris?

Crypto-mining har været på alles læber de seneste par år, og på trods af Nvidias forsøg med at lave såkaldte LHR (Low Hash Rate) GPU’er for at få gamere til at købe grafikkort frem for crypto-minere, var efterspørgslen på nyere grafikkort stadig så enorm, at de ramte så høje priser, at ældre, brugte grafikkort kostede langt over det, de oprindeligt var blevet købt for.

Det estimeres at over 1/3 af nye grafikkort de sidste 2-3 år alene er gået til at mine Ethereum, men vi er nu endelig nået til et punkt, hvor crypto-mining bliver mindre og mindre profitabelt, så mining-farme (som set på billedet) sælger ud af deres inventar i stor stil, og det mærkes i den grad på sider som eBay, hvor brugte grafikkort bliver solgt i større stil end nogensinde før - og priserne daler drastisk.

Crypto mining farm

Ulemperne ved et brugt grafikkort

Problemet med at købe et brugt grafikkort er, at hvis de er blevet brugt til mining - som man må forvente er tilfældet med størstedelen på nuværende tidspunkt - så har de med høj sandsynlighed kørt på højtryk 24/7 i lang tid. Ifølge grafikkortproducenten Palit resulterer sådan et konstant brug i omkring 10 % mindre ydeevne om året.

Med det sagt kan man nogle gange finde grafikkort til langt under MSRP (Manufacturer’s Suggestedl Retail Price - dvs. den pris producenten selv har foreslået).

Når man kigger efter brugte grafikkort, skriver sælgeren ofte ting som “aldrig brugt til mining”, “forsegling brudt”  og lignende. Man kan aldrig vide sig sikker på grafikkortets stand, før man ser det og prøver det af, men derimod må man antage, at som situationen ser ud nu, så er de fleste kort netop brugt til mining og har sandsynligvis også været overclocket.

Hvad kan du selv gøre?

Kig på sælgerens historik. Hvis de er helt nye på den side, du vil købe fra, kan dette være et rødt flag. Har de derimod en lang historik med salg af diverse varer, er der meget større chance for, at de ikke tør beskadige deres gode ry.

Hvis det er muligt, så mød sælgeren personligt - prøv derfor at finde en sælger, der bor forholdsvis tæt på dig selv. Så kan du tage et kig på grafikkortets stand og evt. se det i brug og lave benchmark tests live. Dette kræver naturligvis, at du sætter dig ind i, hvad du skal holde øje med. Fx kan du se efter, om skruerne har været fjernet, og om garanti-klistermærket er brudt.

Vælger du at købe et grafikkort fra et andet kontinent, kan fragtpris og ventetid hurtigt løbe op i så dårlig en oplevelse, at det ikke er det værd - især hvis du skal returnere det, fordi du ikke er tilfreds.

Kølerpasta forringes over tid, og ophobning af støv i blæserne kan have stor effekt på ydeevnen - men med din største nørde-ven i hånden burde det være forholdsvis ligetil at rette op på dette. Hvis kortet ser nyt og rent ud, er der god chance for, at det ikke har været i konstant brug i en længere periode.

Nogle sælgere er så frække at skrive ting med småt, så du betaler tusindvis af kroner for en æske eller et billede. Læs teksten godt igennem, så du ikke falder for det tåbelige “Box only” trick.

Grafikkortets alder

Sæt dig ind i, hvornår grafikkortet oprindeligt blev udgivet. Hvis du finder et, der er kommet ud i januar, kan det højst være blevet brugt i et halvt års tid, hvorimod et high-end grafikkort fra 2016 kan have kørt for fuld smadder i årevis.

Generelt burde et kort, der er under et år gammelt, stadig fungere rigtigt godt, selvom det har været brugt til mining, mens et ældre grafikkort godt kan være på dødens rand, selvom det kun har været brugt til gaming.

Hvis et grafikkort har under 4 GB VRAM er der meget lille sandsynlighed for, at det er blevet brugt til mining, men dette er selvfølgelig kun relevant, hvis du ikke selv spiller nyere spil.