Guide: Gamerstol

Guide: Gamer stol

Er du på udkig efter en gamer stol, men er du i tvivl om, hvad du skal se efter?

Med denne guide til den rigtige gamer stol giver vi dig en hurtig indføring i, hvad der er vigtigst at have for øje, når du skal til at investere i en ny stol til dit gamer-gear. 

I virkeligheden er det ganske simpelt. Det handler kort sagt om, at du kigger efter 3 ting:

  • Komfort – hvor behagelig er stolen at sidde i?
  • Ergonomi – hvor sund er stolen at sidde i?
    Stil – hvor lækker er stolen?

Herunder går vi i dybden med disse punkter. Læs med, og bliv klædt godt på til at finde den rigtige gamer stol til dig.

Gamer stolens komfort og ergonomi er vigtigere, end du tror

De bedste gamer stole på markedet er kendetegnet ved, at du faktisk ikke lægger mærke til dem, når du gamer. Dét, der karakteriserer disse stole, er nemlig, at de understøtter din krop, ryg og nakke så naturligt, ergonomisk og komfortabelt, så det bliver ganske uproblematisk for din krop at sidde foran skærmen – også når vi taler mange timer ad gangen.

Du vil ikke ønske dig en stol til gaming, der både ødelægger din spiloplevelse og forringer din krops helbred – hvor benene sover, ryggen gør ondt og du bliver tidligt søvnig pga. forringet blodcirkulation. Hvor din generelle kropsholdning kompromitteres, og hvor du også mærker til problemerne, når du ikke gamer.

Nej, så giver det bedre mening at investere i en ordentlig gamer stol. Og hvis du bruger mange timer foran skærmen, så bør du finde en af de bedste gamer stole.

Langt hen ad vejen hænger komforten og ergonomien i en gamer stol sammen. En ergonomisk gamer stol er nemlig én, der er komfortabel at sidde i – netop fordi den gør det naturligt for din krop at indtage en god, sund positur, når du sidder. 

Men hvor komforten i højere grad handler om hvor rart, det er at sidde i gamer stolen her og nu, så har gamer stolens ergonomi et mere langsigtet perspektiv. Når du bruger mange timer om ugen (eller måske endda om dagen) foran skærmen, så vil din positur på sigt få konsekvenser for dit helbred.

De bedste gamer stole er ergonomisk designede

De bedste gamer stole kommer med et ergonomisk design, der sikrer en så god siddestilling foran skærmen som muligt. Konkret betyder det, at du med en god, ergonomisk gamer stol vil opleve færre smerter i ryg, lænd og nakke på sigt som følge af, at du intenst har jagtet monster kills på gamer-computeren.

Ergonomien i en gamer stol handler om mange ting, og det kunne vi tale om i timevis. Men hvis vi skal trække ét af de ergonomiske elementer ved de bedste gamer stole i fokus, så er det ryglænet. Ryglænet i en gamer stol skal nemlig gerne adoptere den klassiske S-form. Når lænden skubbes let indad, resten af overkroppen kan finde sig til rette i en indbygget “skål” i ryglænet, og nakken får fremskudt støtte fra en god nakkepude – ja, så har du den ideelle siddestilling. Dimensionerne kan selvfølgelig overdrives, men hvis det føles rart at sidde i stolen over længere tid, så kan du være ret sikker på, at du har ramt plet.

Det er ikke kun på sigt, at stolens ergonomiske design betyder noget for din spiloplevelse. Hvis stolen har en dårlig ergonomi til din ryg, så vil du ofte få problemer med fx lænden – måske allerede fra første dag, du benytter stolen. Lænden er særligt udsat, når man fx sammenligner med nakken og resten af ryggen. Det er nemlig i lænden, hvor du finder den del af rygraden, der konstant skal holde den største belastning. Dårlig ergonomi i din gamer stol vil hyppigst lade sig komme ret prompte til udtryk via smerter i eller omkring din lænd - det kan også give smerter i ballen og ned i benet.

Jo, vi ved skam godt, at mange gamere ikke skænker ergonomien mange tanker, og professionelle ses da også tit i de mest akavede stillinger, når de spiller turneringer. Men selvom vi til hver en tid selv ville gå efter at slå dig i spil, så synes vi stadig det er vigtigt, at du sidder ergonomisk korrekt, når der skal games.

Komforten skal være i højsædet

Hvad komforten angår, så skal du først og fremmest lede efter de stole, der har masser af muligheder for konfigurering. Bevægelighed er en af de store nøgler til komfort, når du sidder i stolen. Du skal kunne strække dig, vride dig rundt, lægge dig ned, justere godt på både ryglæn, siddevinkel, højde, armlæn, osv. At være tvunget til at sidde i den samme stilling for længe, når du gamer, bliver hurtigt ubehageligt.

Når vi taler om bevægelighed, så lad os se lidt nærmere på armlænene. Af alle elementer på gamer stolen er armlænene kendt for at være blandt de mest statiske dele. I lang tid har man ikke kunnet justere på dem, hvilket også er grunden til, at de har været mere eller mindre “usynlige”, når man spiller. Men ved flere nye gamer stole i dag forholder det sig anderledes – og med de nye 4D-armlæn får du fuld kontrol over armlænene på din gamer stol. 4D-armlæn lader sig konfigurere både i højden, hvor fremskudte de er ift. sædet, og så kan du også justere vinklen på dem ad flere akser. Med 4D-armlæn kan du altså tilpasse armlænene, så de passer perfekt til din krop, og den måde, du nu har valgt at sætte dig i stolen på.

Gamer stolen skal også være godt polstret. Gode puder af skum, der giver efter og støtter din krop under spil, er nødvendigt for spiloplevelsen, når timers headshot-sekvenser ruller hen over skærmen.

Endelig skal du selvfølgelig bare sidde godt i stolen, når du kaster dig ned i den. Det ved du selvfølgelig ikke inden du har prøvet den – så prøv dig gerne lidt frem, inden du beslutter dig.

Gamer stolen må også gerne være blær

Nu har vi efterhånden været alvorlige længe nok. Komfort, ergonomi, sundhed... men hey, vi er også gamere – og vi ved udemærket, at stilen på dit gamer-grej slet ikke er en ubetydelig ting. Det gælder også, når vi taler om gamer stolen.

Rigtig mange gamer stole på markedet i dag kommer i et design, der mest af alt minder om den polstring, du finder på sæderne i en racerbil. Og det er ikke noget tilfælde. Stolen må nemlig gerne bakke op om den fart, saft og kraft, som resten af dit gamer-grej også indeholder.

Men der er mere til stilen endnu – læs med herunder.

PU-læder er det mest populære materiale

Når det kommer til selve beklædningen på gamer stolen, så er PU-læder blandt de mest populære materialer.

PU-læder er kendt for sit lækre, eksklusive og skinnende udtryk. Det er ikke så dyrt som almindeligt læder, men PU-læder er heller ikke ren kunstlæder. Til gengæld besidder PU-læder mange af fordelene fra begge lejre, hvilket gør det til et fantastisk beklædningsmateriale til gamer stole. PU-læder er let at rengøre – og spilder du cola ned i sædet, er det sjældent en stor katastrofe.

Gamer stole med lys er blevet populære

Det er ikke kun i det gamer-gear, der i øvrigt besidder elektroniske komponenter i forvejen, hvor du kan finde LED-lys (også kendt som RGB-lys). En ny trend, der er ved at vinde indpas blandt gamere, er nemlig at få installeret lys i gamer stolen.

Du skal stadig lede længe før du finder en gamer stol i Danmark, der kommer med indbygget lys direkte fra forhandleren. Til gengæld er det nemt at improvisere sin egen løsning. Trådløse RGB-strips, der kører på batterier, er nemme at installere på stolens underside. 

Sværere behøver det altså ikke at være, hvis du vil opgradere din gamer stol fra en ordinær én til en smasklækker gamer stol med lys. Så kan du headshotte, mens dine LAN-venner måber af dit gamer-gear.

Tænk i temaer med gamer stolens farve

Din gamer stol er nok den største del af dit gamer-gear, rent fysisk. Derfor har du også en glimrende mulighed for at sætte et stil- eller farvetema med farven på din stol.

Mange vælger en gamer stol i sort for at holde en neutral farvestil. Med en gamer stol i sort har du mulighed for at lade RGB-lys fylde mere i dit samlede gamer-setup. Her stjæler en sort gamer stol ikke fokus – som fx en gamer stol i pink eller rød ville have gjort det.

Brandet betyder stadig mere

Til sidst er der selvfølgelig også brandet på gamer stolen. Der findes mange store brands derude, som gamere verden over flasher i deres setups – og igen er stolen bare et fantastisk godt sted at flashe brandnavne og logoer pga. dens fysiske størrelse blandt dit gamer-gear. Her vil vi selvfølgelig slå et slag for vores egen SharkGaming Vortex gamer stol, der giver enhver kollegial gamer instant mundvand.