The Merge og faldende GPU priser

The Merge

Ethereum-netværket har gennemgået The Merge og gjort crypto-mining uprofitabelt for mange. Hvordan vil det påvirke GPU priser fremadrettet?

Crypto-mining og GPU’er

Alle gamere ved, at priserne på grafikkort er steget urimeligt de seneste år - delvist grundet Corona-nedlukninger, der skabte flaskehalse i produktionen, men også i stor stil på grund af den stigende interesse i crypto-mining.

High-end grafikkort blev opkøbt af miners, og vi andre betalte prisen. I dette indlæg dykker vi ikke ned i, hvordan mining fungerer, da det er ganske kompliceret, men i meget korte træk kræver det en masse regnekraft for at tjene penge, og jo stærkere en GPU (grafikkortets chip), jo flere udregninger i sekundet.

Nvidia forsøgte at bekæmpe problemet med LHR-grafikkort (Low Hash Rate) på deres 3000-serie, men det var ikke nok. For det første kunne kortene stadig bruges til at mine, for det andet fandt miners ud af at deaktivere LHR, og for det tredje blev Nvidia hacket og truet til at fjerne LHR-begrænsingen.

The Merge

Ethereum er den næststørste kryptovaluta efter Bitcoin og har længe været den mest lukrative at mine. D. 15. september 2022, gennemførte Ethereum-netværket The Merge - en længeventet begivenhed, der har været planlagt siden 2020 og overvejet siden 2014.

Dette har medført et skift fra Proof-of-Work (PoW) til Proof-of-Stake (PoS). Dette kan være enormt kompliceret at sætte sig ind i, men på et helt basalt niveau er de konsensusmekanismer - måder at verificere transaktioner på.

Minere tjener penge ved at modtage et gebyr for at verificere en transaktion. Med PoS-modellen får man kun lov at mine, hvis man selv ejer et betydeligt beløb af valutaen. Når en transaktion annonceres, trækkes der lod blandt de kvalificerede, og den heldige vinder får lov at gennemføre udregningerne og modtage sit gebyr. Hvor Ethereum-minere alene stod for 0.02 % af verdens energiforbrug før The Merge, er forbruget nu blevet reduceret med mere end 99 %.

Selvom der findes mange andre kryptovalutaer, der stadig opererer med PoW, heriblandt Bitcoin, så har The Merge haft en kæmpe effekt på brugen af grafikkort til mining. I kombination med stigende el-priser er det blevet mindre og mindre profitabelt at mine, og i mange tilfælde mister minere nu penge på det.

GPU priser

Det estimeres, at omkring 20 millioner grafikkort blev brugt til at mine på Ethereum-netværket. Med den seneste udvikling kan vi forvente, at markedet bliver oversvømmet med brugte grafikkort, og det mærkes allerede på priserne for ubrugte grafikkort, som var dalende i forvejen.

Mange gamere vælger glædeligt at købe et brugt grafikkort for at spare penge, og det kan give god mening. Hvis du selv overvejer det, anbefaler vi at du tager et kig på vores artikel Faldgruberne ved køb af brugt grafikkort.

Vi er selv begejstrede for, at priserne endelig tager et dyk, og vi følger spændt med i, hvordan det vil påvirke priserne på de næste generationer af Nvidia og AMD GPU’er.