Bærbar eller stationær

Bærbare VS Stationære computere

Der er få øjeblikke, der definerer en gamer og dennes karakter og personlighed. Charizard, Squirtle eller Bulbasaur? Yennefer eller Triss? Alliance eller Horde? Bærbar eller stationær? De fleste af de helt store spørgsmål har et soleklart, rigtigt svar (Squirtle, Triss, Alliance - don’t @ me), men for borgerkrigen i PC Master Race-land er opgøret mellem batterislugerne og de vandkølede monstre langt fra færdigt endnu.

Strømforsyning eller stikdåse

Bare lige for at kridte banen helt tydeligt op, så behandler vi i denne artikel en stationær computer som et setup med separat skærm, tastatur og kabinet (selve computeren) og en bærbar computer som én, hvor de tre ting er samlet i samme ”kasse”. Musen er altid separat (jeg er et åbent menneske, men hvis du spiller League of Legends med mousepad kan vi altså ikke være venner), og selvom man selvfølgelig kan tilslutte ekstern skærm, mekanisk tastatur og diverse køle-dimser, så afliver det lidt idéen om at have en bærbar computer, hvis man skal pakke en rejsekuffert med tilbehør, hver gang den skal med på landevejen.

Grundlæggende er valget mellem en bærbar og en stationær computer et valg mellem mobilitet og styrke. Den bærbare computer er selvsagt nemmere at flytte rundt, hvis man fx bor to steder, rejser meget, eller allerhelst vil spille hjemme hos andre. En stationær computer er derimod det oplagte valg, hvis man spiller fra det samme sted hver gang og gerne vil nyde godt af den bedre luftgennemstrømning og langt bedre muligheder for at ændre og opgradere hardware. Historisk set har det ”mest rigtige” valg været en stationær computer, fordi man simpelthen får mere regnekraft og et større grafikkort for pengene. Men her i 2021’s forår, hvor nye grafikkort er en mangelvare, er det helt klart værd at tage et kig på de bærbare modeller igen. De er blevet billigere og bedre, og grafikkort-tørken ser alligevel ud til at tvinge os allesammen til at vente lang tid på bare moderat prissatte 3080’ere.

En bærbar gamingcomputer er (også) fantastisk

Obama meme not bad thumbs up

Jeg har selv spillet på bærbare, siden jeg flyttede hjemmefra. SU-venlige lejligheder i Aarhus har sjældent levnet plads til store gamingstationer, og de obligatoriske IKEA-papmøbler har både skulle fungere som spisebord, arbejdsstation, sofa-møbel, vasketøjs-opsamlingssted og selvfølgelig gamingbord. Det har betydet, at mobiliteten og muligheden for at pakke den væk (fx når der  skulle ordnes vasketøj) har været vægtet højt. Derfor var bærbare for mig altid været det oplagte valg, sammen med spillekonsoller der kunne gemmes under TV’et - og de bærbare blev mit udgangspunkt, selv da lejlighederne voksede i størrelse, og der blev plads til hjemmekontor med masser af skrivebordsplads.

Jeg lærte at elske alle de særlige forhold, gaming-bærbare har; jeg skulle aldrig tænke på at opgradere hardware, jeg kunne smide computeren i tasken og drøne over til en kammerat for en omgang spontan-LAN, samt at de professionelt samlede systemer bare altid har fungeret. Jeg må dog indrømme, at den bærbare forkærlighed blev gevaldigt udfordret, da jeg tog springet og bestilte et stationært, vandkølet, LED-blinkende og ultra-widescreen-visende bæst.

Springet, jeg tog, var som udgangspunkt bare var for at prøve noget nyt, men skiftet har fremhævet, at nogle af de fordele, jeg før har lovprist bærbare for, også kan være ulemper: Den fastlåste hardwareopsætning betyder også, at man efter et par år med den samme bærbare computer har samme grafikkort og processor. Det betyder, at hvis man ikke er typen, der gider at sidde og rodde med grafikindstillingerne for at holde FPS’en over stuetemperaturen, så har man ingen alternativer udover at udskifte hele sit system. Det er ikke et problem, hvis man bruger sin computer til at spille Minecraft og Minestryger, men hvis man vil spille de nyeste spil i den højeste opløsning flere år frem, så er det meget nemmere at kunne købe et nyt grafikkort eller en ny processor fremfor en helt ny computer.

Jeg har været kisteglad for alle mine bærbare computere, men skiftet til en stationær har også været helt rigtigt for mig. Jeg kan nok heller ikke være blind for, at jeg er blevet påvirket af hele den elitære og egentlig ret ulækre PC Master Race-tanke om, at alt andet end en stor, stærk stationær computer kun er for n00bs. Det er en mærkelig gatekeeping som fuldstændig udsletter det, der er vigtigst for mig: kærligheden til gaming og nysgerrigheden på alle de digitale oplevelser og miljøer, skærmen kan give mig.

Bærbar vs. Stationær - The Showdown

Den gode, den onde og den grusomme meme med cat, PC,Bærbar, Konsol, Mobile

Jeg kender godt alle grundene til, at man fra et hardware-perspektiv bør foretrække den store, stationære computer: Bedre luftgennemstrømning i kabinettet er lig med mere køling til de forskellige enheder, hvilket lader dem yde mere; muligheden for at udskifte enkelte stumper og sikre et længere liv for sit setup; og naturligvis at man får mere ydeevne for pengene. Men måske var det kun i gamle dage? Måske må jeg æde mine forudindtagede holdninger, for den nye generation af gaming-bærbare har - i hvert fald på papiret - noget seriøs motorkraft gemt under kølerhjelmen.

For cirka samme pris som jeg gav for min stationære, kan jeg købe en bærbar 17” med RTX 3070 (Max-Q design) grafikkort, i7-10870H processor, 32GB ram og indbygget bluetooth, WiFi m.v. Det er altså noget af en maskine, og når salgsannoncerne samtidig lover menneskelige temperaturer, så jeg slipper for nørdeudgaven af brandskader, så virker de (nye) bærbare maskiner pludselig som et fornuftigt alternativ.

Min i9-10850k processor giver cirka 15% mere ydelse end den sammenlignelige i7-10870H, og mit ASUS Strix 3070 OC kan på papiret opnå omkring 20% bedre ydeevne end den bærbare udgave af 3070-serien. Omvendt kommer den bærbare med 32GB ram, hvor jeg i mit setup kun fandt penge til 16GB, og den bærbare er udstyret med en ultratynd 17,3” skærm med 300 Hz opdateringsfrekvens, hvorimod min 34” ultrawide ”kun” kan klare 144 Hz, og den er i øvrigt på ingen måde ultratynd, men derimod lidt af en chunky boi. I prissammenligningen skal skærmen (2.999,-) og tastaturet (1.299,-) iøvrigt lægges til det stationære budget, da begge dele naturligvis er indbygget i det bærbare setup.

Overordnet set har jeg med mit valg af en stationær vundet omkring 15% ydeevne, men på samme tid har jeg givet mig selv en merudgift til skærm, tastatur og alle de småting, der bare hører med til en bærbar. Derudover har den bærbare, jeg har sammenlignet med, både mere RAM og højere opdateringsfrekvens på skærmen end min stationære computer! Det har også medført den nemhed, at jeg kan pakke maskinen væk. Jeg kan bare smide den i skuffen, når der skal ryddes op, og hive den frem når lektierne er lavet, og arbejdets deadlines er overholdt. Derudover kostede købet af den stationære mig også en uges intensiv research af dele, hardware og utallige samtaler med (endnu mere) nørdede kammerater for at være sikker på, at processor, grafikkort, kølesystem og tilkøbt WiFi også fungerede optimalt til efteråret. Heldigvis sætter mit nørdede hjerte stor pris på den slags dyk ned i teknologiske kaninhuller, men det kostede mig ikke desto mindre mange timer.

En af hver?

Both is good meme

Valget mellem en bærbar eller en stationær computer til gaming må ikke reduceres til en afvejning af, hvor man får flest RAM-klodser eller processorkraft for pengene. Her vil den stationære altid vinde. Det skal være en afvejning af, hvor meget tid, plads og nørderi man har lyst at ofre i processen. En bærbar computer fungerer med det samme og kræver minimalt vedligehold og opgraderinger over tid, men den har så også en tilsvarende kortere forældelsestid. I min optik, som nørd og kritisk forbruger, ser det ud til, at vi i 2021 efterhånden har bærbare computere, der er relle alternativer til de store stationære monstre. Varmeudviklingen er blevet mindre, blæserne er blevet bedre, og regnekraften nærmer sig et ganske fornuftigt niveau. Jeg synes ikke, at der stadig er et klart magtforhold i den stationære models favør. En bærbar og en stationær gamingcomputer opfylder to forskellige behov og har hver sine fordele og ulemper.

  • Vil du gerne kunne tage din computer med ud af huset? Bærbar!
  • Vil du gerne kunne opgradere enkeltdele og stumper i dit setup? Stationær!
  • Har du brug for at kunne pakke dit setup væk? Bærbar!
  • Skal du have maksimal motorkraft for pengene? Stationær!
  • Vil du have et færdigt setup, som fungerer med det samme og altid? Bærbar!
  • Drømmer du om at nørde kølepasta og motherboards? Stationær!

Hvis du står og skal købe en ny gamingcomputer, så pas på, at du ikke forblændes af elitenørdernes snak om, at ”alt under 10.000 teraflops er en lommeregner og ikke en computer” - hvis du skal ofre halvdelen af din lejligheds stueareal for at få plads til en stationær computer, så er den bærbare et reelt alternativ. Bærbare computere kan i dag sparke ligeså meget hardware-røv som deres stationære fætre. Det skal handle om, at du finder et gaming setup, du er glad for. Din computer, dine behov. Go' gaming!