Esportens historie

Esportens Historie title

Esporten er langt om længe kommet på alles læber. Vi har i Danmark været noget sløvere end vores naboland Sverige, som i mange år har vist Esport på større TV-kanaler.
Der skulle et stykke dominerende dansk Counter-Strike succeshistorie til, før de større medier ville dedikere spalteplads og sendetid til en industri, der uden for landets grænser har været kæmpestor i årevis. Men hvor langt skal vi egentlig tilbage? Hvor startede Esporten?
Vi har kigget i historiebøgerne og nedkogt en håndfuld markante nedslagspunkter i esportens historie.

1972

Spacewars regnes for at være det første esports-event i verden - en lille turnering på Standford University hvor man kunne vinde et års abonnement på Rolling stones magazine.

Space War First official Esport event with participants

1980

Med 10.000 deltagere var Space Invaders turneringen ''The National Space Invaders Championship'' den første store organiserede spilturnering.

Space Invaders tournament

1982-1984

Esport i fjernsynet - man forsøgte sig med at vise esport på TV i USA, hvor bl.a. Starcade havde 133 afsnit - et program hvor deltagerne forsøgte at slå hinandens high scores i forskellige spil. USA var i det hele taget de første til at rykke på alt i forhold til gaming og Esport.

Esports is now on TV in the USA with Starcade

1990

Nintendo World Championships - USA fortsatte med at være forgangsland inden for Esport, og med dette enorme Nintendo-mesterskab på tværs af statsgrænser cementerede Nintendo sig som en helt stor spiller inden for computerspilevents.

The 1990 Ninentdo world champions

1997

Red Annihilation - FPS spillet Quake var det første spil, hvor man dystede 1 mod 1 i turneringssammenhænge. Turneringen i 1997 havde 2000 deltagere, og vinderen Dennis "Thresh" Fong kunne køre hjem i sin præmie: den legendariske computerspilsprogrammør John D. Carmack's Ferrari.

The winner got a Ferrari

1997

Cyberathlete Professional League blev den første liga inden for Esport og fortsatte indtil 2013 med at lave turneringer i spil som Quake, Starcraft og senere Counter-Strike.

Cyberathlete Professional League

2000

Korean E-sports Association, der var en direkte forlængelse af det koreanske kulturministerie, blev oprettet i 2000 for at fremme og regulere esport i landet. Det markerede starten på et årti, hvor Sydkorea stod som spydspids inden for Esporten. Velorganiserede Esportsevents blev sendt i nationalt TV, og fandyrkelsen af esportsstjerner fra spil som Starcraft blev født i et land, der så potentialet i Esport. I dag anses Starcraft 2 som Sydkoreas uofficielle nationalsport.

Korean Esports Association event DOTA

2011

Streaminghjemmesiden Twitch fødes, og med en eksplosiv interesse for at se andre folk spille kunne man blot 2 år senere konstatere, at brugerne sammenlagt havde set 200 millioner timers video på denne platform, som de færreste forstod sig på.

Twitch Logo

2013

Den Canadiske League of Legends spiller Danny "Shipthur" Le modtager som den første i verden det amerikanske P-1A visum, som er beregnet til "internationalt kendte atleter". Kort efter kan man på lige fod med andre sportsgrene få Esportslegater til en række amerikanske universiteter.

ESPORTS scholarships

LOL World Championsships 2013 var tredje sæson af den populære MOBAs verdensmesterskaber, og med 15.000 live tilskuere og 32 millioner seere via Twitch.tv får man endnu engang fastslået Esportens seersucces.

LOL World Championships

2017

Præmiesummerne i Esport bliver ved med at vokse, og i 2017 gives der i alt 110,6 millioner USD i præmiesummer fordelt over 3765 turneringer verden over.

2018

Med en samlet præmiesum på over 34 millioner dollars, svarende til svimlende 226 Millioner DKK, er The Internationals det Esport-event med absolut størst præmiesum. Det afholdes årligt af spilgiganten Valve, og det fungerer som uofficielt verdensmesterskab i DOTA 2. Med en sejr i både 2018 og 2019, har spillerne fra OG - med danske Johan "N0tail" Sundstein i spidsen - sendt hele holdet til toppen af listen over de mest indtjenende Esportsspillere i verdenshistorien.

Augmentet Reality Dota2

2019

Twitch.tv har ca. 130 millioner månedlige seere, hvilket nogenlunde svarer til det antal kunder, Netflix har på verdensplan.

Grefg 2.4 Mil Viewers on Twitch

2021

I dag har vi oveni globale nedlukninger og aflysninger af fysiske arrangementer set, hvordan Esporten har overlevet ved en naturlig overgang til online turneringer. Det er på ingen måder det samme, hverken for spillere eller publikum, men i mangel af muligheder for at gennemføre fysiske events har Esporten i sit grunddesign haft mulighed for at leve videre og som følge heraf haft mulighed for at vækste endnu mere.
Som gamingentusiaster glæder vi os i SharkGaming til at se, hvor Esporten flytter sig hen i fremtiden. Går vi en tid i møde, hvor Counter-Strike erstatter fodbold som landets nationalsport? Det må tiden vise.