Gamer Slang - med forældreguide

Gamer slang er efterhånden noget mange af os benytter på daglig basis, men har du nogensinde oplevet udfordringer med at dine forældre, venner eller bekendte simpelthen bare ikke forstår hvad du siger, og for dem lyder det som om du snakker et helt andet sprog? Bare rolig, vi har nu lavet en guide, som både er god til nytilkomne i gamerverdenen, men også så du på en pædagogisk og sjov)måde kan fortælle dine forældre, hvad de forskellige ord betyder, på et sprog som de forstår. Har du selv flere forslag eller mangler der vigtige udtryk, så hører vi gerne fra dig!

AFK - Away From Keyboard

Gamer definition:

En hurtigt måde at lade gamer-vennerne vide, at man lige skal tage sig af noget andet, og derfor ikke sidder foran computeren - altså ved keyboardet. Ingen aner hvor længe du er væk, når du er “AFK”. Har man en teammate, der lige pludselig er “AFK”, så kan det have store konsekvenser for spillet, desværre. Det er federe når det sker for modstander holdet. 

Forældre definition: 

Kan du huske dengang i 80’erne, hvor din mand bare lige skulle ned på tanken for at købe smøger? Han sagde “Jeg smutter lige ned på tanken!”, og så var han væk i 6 timer fordi han lige mødte Johnny på vejen, som lokkede ham med ud på en fisketur. Det er lidt det samme med “AFK”, som betyder at man forlader computeren - “AFK” siger bare intet om, hvor lang tid der går før man vender tilbage til computeren og dermed sine venner i computerspillet.

only one

GG - Good Game

Gamer definition:

Overordnet en positiv besked man giver når et spil er færdigt - “Good Game”! Man signalerer, at det var et godt spil, og det kan siges både til sine holdkammerater, men også til modstanderne, hvis det har været et tæt spil, og man synes at de spiller godt. 

Det bruges også nogle gange negativt, mest udbredt mellem “whiners”, der før spillet er afsluttet godt kan se, hvad klokken har slået, og allerede føler sig sikre på et nederlag. I denne sammenhæng benyttes udtrykket sarkastisk, og for at signalere, at man er utilfreds med situationen, og måske sine medspilleres indsats. 

Forældre definition:

Et udtryk der i udgangspunktet er positivt og anerkendende, men som også kan bruges sarkastisk. “Good game” kan med rette oversættes til udtryk i den virkelige verden som fx “godt arbejde” eller “godt gået”, hvilket selvfølgelig kan være en stor ros. Men er arbejdet eller opgaven udført væsentligt ringere end forventet, så kan udtrykkene også anvendes negativt, for at håne personen.

GG


GL HF - Good Luck, Have Fun

Gamer definition:

Når spillet går i gang, og du gerne lige vil sende en venlig og motiverende hilsen til dine medspillere, hvor du ønsker dem held og lykke med spillet, og have det sjovt, så skriver du bare “GL HF” = Good Luck, Have Fun!

Forældre definition:

Kan du huske dengang i teenage årene, hvor du skulle på date med Mike nede fra klubben, med de flotte krøller og de stramme læderbukser. Du bruger hele eftermiddagen med veninderne, for at klargøre dig til daten. Nu ringer det på døren, og du en episk tur i vente, bag på hans næsten nykøbte, men helt gamle Puch Maxi, ned til klubben, hvor der venter en frisk rød sodavand.
Lige på vej ud af døren råber veninderne “ha’ en god aften, og held og lykke!” med et blink i øjet. Det er deres måde, både at ønske dig en god aften, og samtidig er det en motiverende faktor at vide, at veninderne “hepper” på dig - Nu forstår du “GL HF” udtrykket.

feelo good

IRL - In Real Life

Gamer definition:

Når man chatter eller taler med sin gaming-makker i et spil, så kan det nogle gange være svært at forstå, om der bliver talt om noget inde i spillet, eller om det i virkeligheden er noget der foregår i den virkelige verden. 

Eksempel:

Din gaming-makker: “Jeg fik lige en kæmpe energidrik!”
Dig: “Øhh, mener du IRL?”
Din gaming-makker: “Nej, i spillet.”

Forældre definition:

Du sidder godt plantet i lænestolen søndag aften, svøbt i et uldtæppe med fødderne solidt placeret på fodskamlen. Du er lettere ekstatisk, efter at have set det nyeste afsnit af “Hvem vil være millionær?” på TV2 Charlie, som nu bliver efterfulgt af en række TV-reklamer. Her ser du en reklame, for den nye Findus færdigret med forloren rævehale, og tænker at den ser da virkelig lækker ud. Næste dag stormer du ned i Dagli’ Brugsen og køber den selvsamme færdigret, men da du hiver den ud af ovnen må du konstatere, at den overhovedet ikke ser ud som i reklamen. Færdigretten ser markant anderledes ud i virkeligheden (IRL). Du er meget skuffet, men heldigvis er der “Hvem vil være millionær?” igen næste søndag, og du har nu lært hvad “IRL” betyder.

IRL

BRB - Be Right Back

Gamer definition:

BRB er en forkortelse som du bruger når du lige bliver nødt til at forlade spillet et kort øjeblik - fx hvis du lige skal på toliettet, tage en kop kaffe eller smide en frysepizza i ovnen. Det er et hurtig besked om, at du hurtigt går AFK, men kommer tilbage igen. 

Forældre definition:

Kender du det, når du er nede for at mødes med bogklubben, og du simpelthen lige bliver nødt til at gå på toilettet, midt i en heftig diskussion om den nyeste kriminalroman fra Sara Blädel? Så siger du selvfølgelig “I må lige have mig undskyldt, jeg er tilbage igen om et kort øjeblik” - det er faktisk lige netop dét “BRB” betyder.

BRB

Noob - En nybegynder

Gamer definition:

Når der er én i dit spil som simpelthen bare er virkelig dårligt til at spille. En noob har som regel ingen - eller meget lidt - erfaring med spillet. En noob kan derfor ikke finde ud af at tage de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter, er generelt dårlig til spillet, fatter ikke hvornår han/hun skal bruge det rigtige gamer slang. En noob er en klods om benet på dit hold i holdspil, men altid en fornøjelse at have som modstander, da en noob er let at tvære ud.

Forældre definition:

En nybegynder, som helt åbenlyst er enormt dårlig til det han/hun forsøger at gøre. Når det er din søns tur til at lave aftensmad, og han synes, at det er en alle tiders idé med chips og nutella i gryderetten... eller når han skal pudse vinduerne, og vælger at bruge acetone og ståluld. Vedkommende forstår simpelthen bare ingenting, og mangler helt akut, gode råd og erfaring, før han/hun bliver bedre. 

noob

Camper - En defensiv bangebuks

Gamer definition:

IRL camping er som regel en hyggelig oplevelse, som man deler med familie eller gode venner. Men ikke når man gamer! En “camper” i gamer-verdenen, er som regel en noob, der er bange for at blive nakket, og derfor sidder og gemmer sig i et hjørne et eller andet sted, mens de andre på holdet er ude i marken, og gør alt det hårde arbejde. Mega nederen type!

Forældre definition:

Når du ikke kan finde din søn, og det er hans tur til at tømme opvaskemaskinen eller gå ud med skrald, og du efter lang tids søgen opdager, at han sidder musestille ude i garagen med sin bærbare computer, mobilen på lydløs, og spiller det der åndssvage skydespil IGEN - så ved du at din søn “camper” i den virkelige verden.

Caming

Owned - Jeg styrer showet!

Gamer definition:

“Owned” er et udtryk, der bruges i kampsituationer, hvor du er så overlegen, at du selvfølgelig får nakket din modstander. Du owner (“ejer”) dermed din modstander - den lille amøbe!
Det er ekstra fedt også at gøre modstanderen opmærksom på, at han blev “Owned”, enten ved voice-chat eller almindelig chat, hvis han skulle være i tvivl ???? 

Forældre definition:

Som forælder, er du enormt magtfuld. Lytter din datter ikke efter, og fortsætter hun bare med at falde i staver på TikTok når du beder hende om at udføre sine huslige pligter, så truer du selvfølgelig med at droppe ugens udbetaling af lommepenge… du ejer (“owner”) fuldstændig situationen!

Owning

Farming - Indsamling af ressourcer

Gamer definition:

Man må yde, før man kan nyde! I mange spil er det nødvendigt at opruste på ressourcer, i form af valuta, mad, materialer m.v. Denne proces kaldes “farming”, og processen er oftest afgørende for, at du kan avancere i spillet.

Forældre definition:

Du ved selvfølgelig, at det er dybt uansvarligt at spise en god gammeldags æggemad, uden garniture. Derfor drysser du lystigt karsefrø ud over en lang, fugtig bane af bomuldsvat, således at du om ganske få dage, kan høste belønningen i form af små herlige karsespirer. Tillykke! Du har nu fuldstændigt styr på, hvordan man “farmer” i et computerspil.

Pathetic