Guide: Hvilket grafikkort skal man vælge?

Når du skal skal købe nyt grafikkort, skal du naturligvis først og fremmest tænke på dit budget. Er ultra settings og en høj frame rate virkelig din højeste prioritet, hvis det betyder, at du er nødt til at leve af nudler i to måneder? Svaret er selvfølgelig et rungende ja!

Spøg til side - dit valg af grafikkort afhænger mest af alt af de spil, du spiller, samt din skærms specifikationer. Hvis dit mest krævende spil er League of Legends, er grafikkortet nok ikke den mest presserende komponent. Skal du derimod spille Red Dead Redemption 2 på en 4K skærm med 240 Hz opdateringshastighed, ja så er det en anden sag.

Hvis du har brug for en generel introduktion til, hvad de forskellige hardware-komponenter har af betydning for din spiloplevelse, anbefaler vi, at du starter med at læse dette blogindlæg.

I denne artikel dykker vi ned i:

 • GPU vs grafikkort - det er nemlig ikke helt det samme
 • GTX, RTX, RX osv. - de kryptiske tal og bogstaver der indgår i grafikkortenes navne
 • vRAM - grafikkortets dedikerede hukommelse
 • Board partners - forskellene på om et grafikkort er produceret af fx ASUS eller MSI
 • Bottlenecks - hvorfor det ikke nytter noget med et high-end grafikkort, hvis CPU eller skærm ikke kan følge med
 • Spilkategorier - Vi giver et bud på minimumskrav til grafikkort, afhængigt af de spil du spiller

Dedikerede grafikkort

Det er indviklet at sætte sig ind i grafikkort. Først og fremmest vil vi understrege, at denne artikel kun omhandler dedikerede grafikkort til stationære PC’er (også kaldet Add-In Boards). Det vil sige grafikkort, der kan tilsluttes en stationær computers bundkort. Vi vil også fra starten af gøre det soleklart, at selvom de oftest bruges synonymt, er et grafikkort ikke lig med en GPU (graphics processing unit). Et grafikkort vil dog altid have en GPU, og den er utvivlsomt den centrale komponent, da den står for alle udregningerne.

Når det kommer til grafikkort til stationære gaming computere, domineres markedet af to GPU-producenter: Nvidia, der laver GeForce, og AMD, der laver Radeon.

Udover dette er det væsentligt at tage stilling til, hvilken producent der har fremstillet resten af grafikkortet, da der kan være forskelle. I modsætning til de to GPU-producenter findes der et hav af grafikkortproducenter. Dette kan du læse mere om længere nede. Det lyder allerede kompliceret, ikke?

Hvad betyder bogstaverne i et grafikkort?

AMD og Nvidia elsker at fylde bogstaver på deres GPU’ers navne, for tal er simpelthen ikke nok. De siger dog noget om GPU'ens evner. Mere om det om lidt. Først forklarer vi, hvilke producenter der står bag de forskellige bogstaver:

Hvis et grafikkorts navn begynder med GTX eller RTX, og evt. er efterfulgt af Ti eller S, så er det Nvidia GeForce. Eksempel: RTX 3080 Ti.

Hvis de derimod hedder noget med RX, evt. efterfulgt af XT, så er det AMD Radeon. Eksempel: RX 6900 XT.

Der findes mange(!) andre navne end dem, vi lige har nævnt, men dem kommer vi ikke ind på i denne artikel, da de er mere eller mindre uddaterede.

Nvidia GeForce

MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC

Du kan stadig finde GeForce GPU'er, der starter med GT (og ikke GTX), men dem vil vi ikke anbefale til gaming. Denne type klassificeres ofte som 'entry-level gaming' og er altså ikke for dem, der går op i en god frame rate og opløsning. En GT vil være fin til ældre spil, men i de fleste nyere spil (med god grafik) vil du ikke få en flydende spiloplevelse. Man kan godt spille CS:GO og endda GTA V med de bedre GT-GPU'er, men man skal skrue godt ned for grafik-settings, hvis man skal undgå, at det hakker. Hvis vi kender vores målgruppe ret, vil vi ikke anbefale denne type GPU, og derfor finder du ikke nogle GT-grafikkort på vores hjemmeside.

Hvis du undersøger priserne på GeForce-grafikkort, vil du hurtigt fastslå, at GT er den billigste type. Herefter kommer GTX (Giga Texel Shader eXtreme) og så RTX (Ray Tracing Texel eXtreme). En texel er et teksturelement, og betegnelsen giga betyder, at GPU'en kan udfylde over 10 millioner pixels i sekundet på en texel. Dette er ikke det samme som pixels på din skærm, og hvis vi skulle uddybe dette mere, ville det nok kræve en artikel for sig selv.

De fleste af vores GeForce-baserede grafikkort har RTX-GPU’er. Det vil sige, at de er særligt designet til at udføre ray tracing i realtid - i korte træk vil det sige, at de udregner lysets baner, når det rammer forskellige slags overflader.

Hvis navnet på en GeForce GPU slutter med S er det en Super version, og slutter den med Ti, er det en Titanium version. Disse er kort sagt luksusudgaver, der leverer bedre resultater. En 3060 er dog stadig bedre end en 3050 Ti. Nogle fås både som S og som Ti version, og her er Ti bedre.

Hvis en GeForce GPU også har et X efter resten af navnet, betyder det, at den har en øget clock speed, hvilket betyder, at dens kerner kan processere udregninger endnu hurtigere. Nå... videre til AMD.

AMD Radeon

Powercolor Red Devil RX 6900 XT Ultimate 16GB

Alle vores grafikkort med Radeon-GPU'er er mærket RX. Det forvirrende her er, at de GPU'er, der udkom i 2017, hed RX efterfulgt af tre cifre. Senere kom Vega, og så kom de nyeste: RX efterfulgt af fire cifre. Hos SharkGaming sælger vi kun grafikkort med Radeon-GPU'er fra RX 6600 og opefter.

XT står for extreme, og ligesom med Nvidias Titanium og Super betegner det en bedre udgave af GPU'en. En 6800 er altså bedre end en 6700 XT.

Hvad betyder tallene i et grafikkort?

Okay, okay. Tungen lige i munden. Der er blevet slynget nogle tal rundt, men hvad betyder de overhovedet?

Tallene betegner to ting omkring grafikkortets GPU: Hvilken serie/generation den er i og hvilken model inden for serien. Serie og generation bruges synonymt, og vi omtaler det som serie fremadrettet. Grafikkortserier byder ofte på low-end, mid-range og high-end kort, hvor low-end som regel kun er marginalt bedre end forrige series high-end kort.

I en GeForce GPU fortæller de to første cifre, hvilken serie vi har at gøre med. Starter tallet med 30, er GPU’en altså fra GeForce 30-serien, som er den nyeste. De efterfølgende to cifre bestemmer modelnummeret inden for serien. For en gangs skyld skal man altså blot tænke logisk: højere tal er altid bedre - og dyrere.

Når det kommer til Radeon, skal man lige kigge ordentligt efter. Du kan fx finde ældre GPU'er, der hedder noget med 9000. Den nyeste serie hos Radeon hedder RX 6000, og selve GPU'erne rangerer fra RX 6600-6900. Serien før (fra 2019) hedder RX 5000, og dens GPU'er går fra RX 5300-5700.

Hvad er vRAM?

Ligesom din PC benytter sig af RAM til hurtigt at kunne tilgå data, så har grafikkortet sine helt egne: Video Random Access Memory. GPU’en benytter sig af vRAM (som også produceres af AMD og Nvidia) til at tilgå grafikdata hurtigt, så du får en mere flydende spiloplevelse, og afhængig af dit yndlingsspil kan det have stor betydning. Vores grafikkort har mellem 4 og 24 gigabyte vRAM, hvilket også kan aflæses i deres navn. Nogle gange betegnes det med et G og andre gange med GB - det er ikke vores beslutning, at de ikke bare hedder det samme.

Læg mærke til at der også findes forskellige generationer af vRAM. Vi sælger kun grafikkort med GDDR5, GDDR6 og GDDR6X. Sidstnævnte er de nyeste og bedste.

Board partners / leverandører

Som nævnt tidligere kan grafikkort komme fra mange producenter - kaldet board partners. Hos SharkGaming sælger vi grafikkort fra følgende mærker: ASUS, ASRock, Gainward, Gigabyte, MSI, Palit, Powercolor og Zotac.

Mange lægger ikke vægt på board partneren og overvejer kun GPU'en, men forskellige grafikkort med samme GPU har forskellige slags kølere og/eller antal kølere. Effektivitet versus larm hænger ikke nødvendigvis sammen, men hvis et grafikkort har flere kølere, larmer det oftest mindre, fordi der ikke skal arbejdes så hårdt for at holde temperaturen på det ønskede niveau. Til gengæld betyder flere kølere, at grafikkortet fylder mere, så her skal du være opmærksom på, om dit kabinet har plads nok.

Nogle board partnere overclocker GPU'en, så den kan yde mere, og deres valg af køler reflekterer oftest dette.

Board partners afgør også hvilke udgange, deres grafikkort skal have. To grafikkort med samme GPU kan altså godt have forskellige antal DisplayPort- og HDMI-udgange.

Hos SharkGaming står vi naturligvis inde for alle de board partners, vi sælger grafikkort fra.

Bottlenecks / flaskehalse

Nogle spil kræver mere arbejde fra din CPU end fra din GPU. Hvis du fx spiller simulationsspil som Cities: Skylines, skal CPU'en udregne mange flere ting, du ikke direkte ser på skærmen, end hvis du fx spiller Cyberpunk 2077. Det er dog ikke helt så simpelt. I bund og grund handler det mest om, hvordan spillet er bygget op. Hvis et spil kræver en masse fysikudregninger og gør brug af en kløgtig AI (kunstig intelligens), så kræver det meget arbejde fra CPU'en.

Hvis din skærms opdateringsfrekvens (refresh rate) er på 60 Hz, skal din GPU kunne producere 60 billeder i sekundet. Er den derimod på 240 Hz, ja så skal GPU'en kunne producere 240 billeder i sekundet for at gøre optimal brug af skærmens specifikationer. GPU'ens ydeevne er altså afgørende for at kunne udnytte skærmens opdateringsfrekvens. Det samme gælder for din skærms opløsning. Hvis du vil opgradere fra at køre spil i Full HD (1920 x 1080 pixels) til Quad HD (2560 x 1440 pixels) eller 4K (3840 x 2160 pixels), kræver det en kraftigere GPU, der kan trække de højere opløsninger i en spilbar frame rate, da der skal udfyldes flere pixels hvert sekund.

Hvilket grafikkort skal jeg bruge til mine spil?

For at give et minimumsbud på grafikkort til forskellige typer spil, har vi lavet tre kategorier. Vi tager her udgangspunkt i populære spil og i grafikkort, vi selv sælger. De tre kategorier er Casual, Esport og AAA.

Til casual gamere, der ikke spiller de mest grafisk krævende spil, ikke går så meget op i grafik settings og ikke har en særligt god skærm, anbefaler vi følgende grafikkort:

 • GTX 1660

 • RTX 2060

Disse grafikkort er et fint udgangspunkt, hvis du fx spiller Dota 2, Fornite, Path of Exile, CS:GO, LoL, Valorant eller Minecraft, men har det okay med at grafikken ikke er skruet helt op, og at frame raten ikke altid overstiger din skærms opdateringsfrekvens.

Vi klassificerer esports gamere som dem, der går op i, at frame raten aldrig kommer i vejen for deres skills, og grafikken er i top.

 • RX 6600

 • RTX 3060 Ti

Med disse grafikkort kan du snildt køre grafisk krævende spil, men hvis du fx har en skærm med høj opløsning og opdateringsfrekvens og gerne vil streame på samme tid, kan det nogle gange knibe at køre alt på max settings i esports titler.

Spil som Dota 2, Apex Legends, CS:GO, Valorant og League of Legends vil selvfølgelig køre helt smooth på ultra settings, og grafikkortet vil ikke komme i vejen for din præstation. Spil som Red Dead Redemption 2, The Witcher 3 og GTA V vil også køre efter hensigten, men det kan altså knibe lidt, hvis du stiller for mange andre krav til computeren på samme tid.

AAA / Triple A. Her skal du op, hvis du vil bevare max frame rate i ultra settings på din 240 Hz skærm med højere opløsning som 1440p eller 4K - og så lave alt muligt andet på samme tid. Vi har at gøre med de ypperste grafikkort her.

 • RTX 3080

 • RX 6800 XT

Disse kort sikrer dig den perfekte, flydende oplevelse i spil som Call of Duty, Cyberpunk 2077 og Red Dead Redemption 2, uanset hvilket setup du har.

Konklusion

Nu føler du dig forhåbentligt lidt bedre klædt på til at udvælge dit næste grafikkort. Hvis du overvejer at købe et grafikkort, men ikke er sikker på hvilket, må du tage stilling til resten af din hardware. Overvejelsen afhænger mest af alt af din skærm, CPU og RAM, men selvfølgelig også af dine foretrukne spil. Det er begrænset, hvor dybt vi kan komme ind i grafikkortverdenen i en kort artikel, og der er stadig en række ting, du kan dykke ned i, når det kommer til at forstå de forskellige specifikationer, men hvis du allerede er på så avanceret et niveau, så tænker vi, at du kan finde ud af at lave din egen research. 

Alt i alt så er det altså svært at gøre sig klog på grafikkort, okay? Det er vildt kompliceret, og det er som om, at når man endelig tror, man har forstået noget, så skal man lige forstå ti andre ting for at forstå det helt. Vi håber dog, at denne artikel har hjulpet dig i den rigtige retning, og du kan altid ringe ind til os, hvis du har spørgsmål.