Guide: Gaming headset

Guide: Gaming headset

I denne guide gennemgår vi de ting, du bør være opmærksom på, når du skal have et nyt headset. Et godt headset er nemlig ikke kun features og god lyd, men også komfort – for hvad betyder god lyd, hvis du ikke kan holde ud at have dem på?

Der er som sådan ikke noget galt i at bruge højttalere, når man gamer, men et headset hjælper på indlevelsen i spillets detaljer på en måde, du ellers kun vil kunne opnå med et surround sound anlæg omkring dig. Spiller du fx et skydespil, vil det være meget nemmere at identificere den skrå vinkel, modstanderes fodtrin kommer fra.

Bor du sammen med andre, vil de helt sikkert også sætte pris på, hvis du bruger et headset, så de ikke skal udsættes for lyden af skud og skrig dag ud og dag ind.

I denne artikel kigger vi på:

 • Mikrofontype
 • Materialer
 • Komfort
 • Lydkvalitet
 • True/virtual surround sound
 • Åbne/lukkede headsets
 • Impedans

I slutningen af artiklen finder du en video, hvor vi gennemgår de valg, vi har taget, da vores nye Shark Receptor headsets skulle produceres.

Hvordan fungerer et gaming headset, og hvad skal det kunne?

Lyden fra et headset bliver produceret på samme måde, som den gør i højttalere. I virkeligheden sidder der bare små højttalere i hver side af headsettet – disse kaldes drivere. Der findes adskillige slags drivere, men vi fokuserer her på den dynamiske driver, som du finder i stort set alle headsets. I sådan en driver sidder der en magnet, der ikke bevæger sig, samt en svingspole, der gør.

Elektriske signaler (0’er og 1’er) sendes trådløst eller gennem et kabel og danner et elektromagnetisk felt, så svingspolen bevæger sig frem og tilbage tusindvis af gange i sekundet. Svingspolen sidder fast til en membran, der så vibrerer, hvorved der dannes lydbølger.

Men nok om det. Et gaming headset skal i bund og grund bare kunne afspille og optage lyd, og så skal du kunne holde ud at have det på. Hvis du stadig er med, så nørder vi videre.

Mikrofontype

Stort set alle gaming headsets bruger samme slags mikrofon, kaldet cardioid. Man læser ofte, at et headset har en boom mic - dette betyder bare, at mikrofonen sidder for enden af en pind. Vi gennemgår kort tre mikrofontyper, der adskiller sig ved deres polar pattern. Dette polarmønster afgør kort sagt, hvilken retning lyden optages fra.

Cardioid: Denne type er designet til at optage en enkelt vokal. Cardioid-mikrofoner optager kun lyden i en lille kegle omkring dem, så de opsnapper mindst muligt baggrundsstøj. Der findes også supercardioid- og hypercardioid-mikrofoner.

Bidirectional/figure 8: Som det fremgår af navnet, er dette en tovejs-mikrofon. Det svarer til at have to cardioid-mikrofoner, der peger hver sin vej. Disse er særligt egnede til at få begge stemmer med, når to personer sidder ved siden af hinanden, mens baggrundsstøjen holdes nede. De er meget niche og giver kun mening i helt specifikke omstændigheder.

Omnidirectional: Denne type lytter i alle retninger, og den er derfor god til at få baggrunden med - hvis man fx vil fange stemningen i et lokale med et publikum, der skaber god stemning. Disse er igen meget niche og passer sjældent ind i et almindelig hjemme-gaming-setup.

Udover mikrofontyperne kan man overveje, om man vil have en USB-mikrofon eller en studiemikrofon. De fleste bruger USB, da man bare skal sætte stikket i, og så virker de. Desuden finder du ikke studiemikrofoner, der sidder fast på headsets, så det er i og for sig ikke relevant i denne sammenhæng.

Man kan dog stadig bruge sit headset til at lytte, mens man optager sin stemme gennem en studiemikrofon. Man får bare en bedre lydkvalitet med en god studiemikrofon, og de er oftest at foretrække, hvis man streamer. Den øgede lydkvalitet afspejles naturligvis også i prisen. Studiemikrofoner kræver et eksternt lydkort med en XLR-indgang, og da de ikke har en DAC (digital-to-analog converter), giver de per automatik en klarere lyd og et bredere lydbillede, der ikke undertrykker nogle frekvenser, som USB-mikrofoner gør.

Der findes to slags studiemikrofoner, kondensator-mics og dynamiske mics. Det kommer vi dog ikke nærmere ind på her, men hvis du er interesseret i valg af mikrofon til streaming, så findes der masser af relevante guides på nettet.

Materialer

Det er vigtigt med et solidt gaming headset, for det skal ikke bare sidde på dit hoved i utallige timer, det skal også tages af og på igen og igen. Det er altså vigtigt, at dit fremtidige gaming headset er ordentligt bygget. Tag et kig på tykkelsen af den plastik, det er bygget af, og sørg for at det hovedbånd, der holder headsettet sammen, er lavet af metal – eller i hvert fald er støttet af metal.

Komfort

Som nævnt er komfort enormt vigtigt, for små irritationer kan hurtigt vokse sig store. Ørekopperne og hovedbåndet kommer til at gnide sig op ad dit hoved mange, mange gange, så sørg for at begge dele er bløde og behagelige. Vi anbefaler, at du overvejer det grundigt, hvis du gerne vil have puder af læder, for man får hurtigt svedige og irritable ører - især hvis det er varmt udenfor. Vi anbefaler skum, kunstlæder og plys.

Lydkvalitet

Hvis din hørelse er tip-top, opsnapper dit øre frekvenser mellem ca. 20 Hz og 20 kHz (20.000 Hz). Hvis du vil have den fulde oplevelse af et spils lydbillede, må du altså vælge et headset, der understøtter denne rækkevidde. Dette ser du ved at kigge på headsettets frekvensrespons.

De lave frekvenser (ca. 20-160 Hz) udgør bassen, mens de høje (fra 4000 og op) er diskanten. Nogle headsets kan producere lyde under 20 Hz og over 20 kHz, men dette siger altså intet om selve lydkvaliteten.

Hvis man vil gå mere i dybden, kan man med nogle headsets få lov til at se den specifikke graf for deres frekvensrespons. Dette viser ikke kun hvilke frekvenser, headsettet kan producere, men også hvilke frekvenser det over- og underproducerer. Alle headsets har nemlig forskellig styrke på forskellige frekvenser, hvilket du selv kan påvirke med en equalizer. Disse grafer udarbejdes for det meste af en tredjepart, så der ikke bliver ”snydt” med tallene. Her ses et eksempel på en graf:

Frekvensrespons til headset

True vs. virtual surround sound

Surround sound er en opgradering fra stereo, hvor lyd afspilles fra to højttalere/drivere. True surround sound benytter adskillige drivere, så man får en mere dybdegående forståelse af, hvor lyden kommer fra.

Når et headset byder på 7.1 surround sound, så understøtter det 7 lydkanaler: 3 i hver side og en center kanal, der afspilles på samme tid i begge ører. Udover det referer tallet .1 til en dedikeret baskanal (subwoofer), der også afspiller de lave frekvenser i begge ører. Et 7.1 headset har altså 10 drivere.

True 7.1 surround sound

Virtual surround sound opnås derimod gennem software og fungerer også, selvom ens headset kun har to drivere. Her sendes et to-sporet lydsignal til headsettet i realtid. Virtual surround sound snyder ens hørelse ved at skrue op for lyden i den driver, der et tættest på spillets lydkilde og ned i den driver, der er længst væk. Udover det tilføjes ekstremt små forsinkelser i det øre, der er længst væk fra lydkilden.

Signalet behandles enten på selve computeren, gennem en adapter, gennem en ekstern forstærker eller i selve headsettet. Der findes mange virtual surround sound softwares, heriblandt Dolby Atmos, DTS Headphone:X og Windows Sonic.

En del spil udnytter kun stereo, der så behandles af en virtual surround sound software. Dette er fx tilfældet med CS:GO, hvor true surround sound faktisk kan være en direkte ulempe. Derfor har vores nye headset både USB og minijack-indgang, så det kan bruges til casual gaming med fokus på god lyd og kompetitiv gaming med fokus på præcision.

Åbent vs. lukket gaming headset

Når man snakker om åbne og lukkede høretelefoner, handler det om lydisolering. Et lukket headset isolerer lyden bedre, så du ikke hører omverdenen. Ligeledes hører omverdenen ikke den lyd, der afspilles i dit headset. Et lukket gaming headset er altså at foretrække, hvis du ikke vil distraheres af skrigende familiemedlemmer o.lign.

Åbne headsets er derimod bedre til at give en mere klar lyd. Hvis det vigtigste for dig er lydens kvalitet, så er et åbent headset at foretrække. Afvejningen her er naturligvis, at du vil være mere tilbøjelig til at høre udefrakommende lyde, men udover det så trænger lyden også ud af headsettet og kan forstyrre andre i nærheden.

Udover disse to ting så betyder det også meget, hvilket materiale headsettets ørekopper er lavet af. Er det af memory foam, så kan der gå noget tid, før det isolerer optimalt, da det skal tilpasse sig dit hoved. Ørekopper af PU-læder isolerer enormt godt, men de kan være ubehagelige at have på i længere tid. Bruger du briller, kan det også være fordelagtigt med ørekopper af velour.

Impedans

Impedans måles i modstand/ohm (Ω) og har at gøre med, hvor meget strøm (volt) der skal leveres for at headsettet kan spille højt nok og af den kvalitet, det er bygget til. Lytter du til music fra en batteridreven enhed som en mobiltelefon, så er det optimalt at bruge hovedtelefoner med lav impedans – dvs. under 50 ohm. Du kan sagtens tilslutte hovedtelefoner med højere impedans, men volume og lydkvalitet vil ikke være optimal.

På den anden side har headsets med lav impedans en større risiko for at gå i stykker, hvis der skrues for højt op. Dette er ikke et problem, hvis de er sat direkte til din PC, men det kan være relevant, hvis du fx har en forstærker som mellemled.

Mange er af den opfattelse, at højere impedans er lig med bedre lydkvalitet, men det er bare en myte. Hovedtelefoner med høj impedans er bedre beskyttet mod overbelastning, og hvis de er helt oppe på over 250 ohm, kræver de sandsynligvis for mange volt til at virke med din mobiltelefon.

Konklusion

 • "Comfort is king". Hvis du ikke kan holde ud at have dit gaming headset på i mange timer ad gangen, så kan alt andet være lige meget.
 • Sørg for at have et solidt bygget headset, der ikke bare knækker, fordi du kommer til at tage det af i en forkert vinkel.
 • Det skal kunne understøtte lydfrekvenser fra 20 Hz til 20 kHz.
 • Cardioid-mikrofoner er standard af en god grund - de er rigtigt gode til at opfange stemmen på netop den person, der har headsettet på. Hvis ikke du tydeligt kan se, hvilken type mikrofon headsettet har, så er det helt sikkert en cardioid.
 • True surround sound er overvurderet. Folk fornemmer lyd-retninger lige så godt (og nogle gange bedre!) med virtuel surround sound, og de fleste spil er designet til det virtuelle.
 • Åbne gaming headsets giver overordnet set bedre lyd mens lukkede headsets giver bedre indlevelse.
 • En impedans på under 50 Ω er en mere skudsikker, plug-and-play løsning, hvis ikke du er er mega lydnørd.

Video

Her kan du se Adam og Yen gennemgå de overvejelser, der blev gjort, da vi skulle producere vores Shark Receptor headsets: