SharkGamings forholdsvis forældrevenlige guide til memes

Kære boomers. I dag skal I på besøg i memeologisk have og svømme med hajerne. Sammen dykker vi ned til et undersøisk kaninhul for at afklare betydningen af memes: hvad bruges de egentlig til, og hvor de kommer fra? Jeg hedder Anders, og jeg er jeres tour guide.

Du er her sandsynligvis, fordi du gerne vil prøve at forstå dit barns konstante brug af memes [/mi:mz/], eller måske er du træt af, at du ikke kan deltage i den tilsyneladende sorte snak ved kaffemaskinen, når de yngre kollegaer knækker sammen over det ene billede efter det andet, der for dig er decideret intetsigende.

Men du er her nok også, fordi du gerne vil forstå, hvad memes er for noget. Hvem bruger dem, hvordan og hvorfor? Jeg slutter derfor af med at forklare, hvordan du selv kan inkorporere memes i din dagligdag. For dem, der allerede er memekyndige, har jeg tilføjet noget baggrundshistorie for de billeder og videoer, jeg har inkluderet.

Hvad er memes?

Memes er en nymodens kommunikationsform, der egentlig minder meget om slang. Ligesom man bruger indforståede sproglige referencer indenfor en lukket social gruppe, så gør man det samme på internettet - bare med billeder og videoer. Mekanismerne er ens, men når man befinder sig i teksttunge sfærer som et forum, et kommentarspor eller et chatvindue, så afkodes billeder nemmere og hurtigere. Memes kan ses som billedversioner af slang: referencer til noget der står udenfor den pågældende kontekst. Ofte bruges de blot til at udtrykke en reaktion, fx ved brug af Pokémonen Pikachus overraskede ansigt, som til nogens overraskelse bruges sarkastisk - altså som reaktion til noget åbenlyst.

Surprised Pikachu

Memes er trends, hvis mutationer skabes af brugerne og deles på nettet. Hovedsageligt består de af sjove billeder, GIFs (korte videoer der looper), tegneserieruder og videoer, men musik kan også agere memes, hvis de bruges i en særlig kontekst. Nogle memes opnår udødelighed, hvis de deles nok, mens andre kommer og går. Uanset må man holde sig opdateret for at følge med, og for udefrakommende kan det føles uoverskueligt og at skulle regne ud, hvad de forskellige memes betyder.

Her ses først SharkGaming, der prøver at forklare memes til boomers. Efterfølgende ses du.

"Pepe Silvia" - Charlie fra It's Always Sunny In Philadelphia

Math lady/confused lady

Hvor kommer memes fra?

Begrebet meme stammer fra 1976, hvor biologen Richard Dawkins først brugte det som en betegnelse for et “kulturelt gen”. Ligesom vi arver visse træk fra vores forældre gennem gener, så viderefører vi også kulturelle elementer til de kommende generationer – fx traditioner og melodier. Betydningen af begrebet har ændret sig en del siden undfangelsen, men essensen er stadig relevant. I dag er memes lig med internet memes.

Gennem 1990erne – i takt med internettets frembrud – blev sjove billeder og korte videoer delt mere og mere gennem e-mail, online fora og endda reklamer. En af de første videoer, der rigtigt gik viralt, var den dansende baby fra 1996, som senere blev kendt som The Oogachacka Baby, efter den blev vist gentagne gange i fjernsynsprogrammet Ally McBeal med Blue Swede's "Hooked on a feeling" i baggrunden. Videoen anses i dag som en af grundstenene til memekulturen.

Den dansende baby

I starten af 2000'erne fødtes platforme som 4chan (2003) og Reddit (2005). Her blev memes flittigt delt og op- eller nedstemt af brugerne. I fuldstændig demokratisk manér kunne pøblen afgive sin mening om, hvad der egentlig er sjovt. Her voksede memekulturen eksplosivt, og en lang række "personligheder" opstod med tilhørende regelsæt: tekst i top og bund beskriver en, oftest fiktiv, situation i en særlig kontekst. Her ses Bad Luck Brian, der er uendeligt uheldig, og Scumbag Steve, den respektløse nar.

Bad Luck Brian

Et billede, hvor du selv skal fylde tekst på, kaldes en template. Afhængigt af dit memelord-niveau går du meget op i, om du udfylder din template korrekt. Hvis man skal følge de uskrevne regler, bestemmer billedet nemlig temaet og formatet. Mange anser ovenstående format som værende den sande definition på memes, men i virkeligheden betegner memes blot en palette af materiale, der deles på internettet.

Memes kan opdeles i et utal af underkategorier. De billeder og videoer, der bruges, bygger i grove træk på stock photos, rage comics, internet trends og sjove billeder fra popkultur eller privatpersoner. Lad os dykke ned i dem.

Stock photos

Denne type billeder har eksisteret siden 1920'erne. Hvis et firma skulle bruge et enkelt billede til en artikel eller kampagne, så var det dyrt og besværligt at hyre en fotograf. Derfor opstod firmaer, der tog generiske, tematiske billeder, som kunne købes til en fornuftig pris. Med stock photos køber man ikke rettighederne til selve billedet men til at bruge det i fællesskab med de andre betalende kunder. Man kan ofte genkende stock photos med det samme, da de er af en høj kvalitet, der skriger, at de ikke er autentiske.

I følgende to templates indsættes tekst ved hver person. I den første tænker damen altid "Han tænker sikkert på andre kvinder" imens manden tænker en småfilosofisk men spøjs tanke. I den anden, Distracted boyfriend, taler billedet for sig selv.

I bet he's thinking about other girls

Distracted boyfriend

Rage comics

Denne type tegninger og tegneserier er lavet i simple tegneprogrammer som Microsoft Paint. De består oftest af sjove, fiktive historier, og hvis de fortæller en sand historie, er det et uskrevet krav, at de afsluttes med ham her:

True story

Rage comics har sit eget sprog og tilhørende personager, og ligesom i andre memes har de forskellige karakterer fastlagte roller. Her ses nogle af de mest kendte gengangere:

Rage comics

Endnu et kendt ansigt i rage comics er Trollface. Han er så populær, at han har fået sin egen underkategori, Troll Physics, hvis illustrationer præsenterer anti-videnskabelige idéer, som om de er nytænkende og banebrydende:

Troll physics

Popkultur

Popkulturelle referencer udgør utvivlsomt den største database for memes. Billeder og videoer fra film, serier, videospil, politik m.m. redigeres, memeificeres og underlægges regler for tema og format, som de går viralt.

Patrick fra Svampebob Firkant

Filmserier som Ringenes Herre og Star Wars er guldgruber, der har affødt umådeligt mange memes, hvilket giver god mening, da de er så populære.  Hvis et stillbillede fra en film eller serie har undertekster, afgør de tit memets betydning. De kan bruges som reaktioner, eller man kan selv tilføje mere tekst.

Frodo Baggins

Obi-Wan Kenobi

Berømtheder fra andre sammenhænge bruges også flittigt. Billeder og videoer af politikere og popstjerner går lynhurtigt viralt, enten i original eller manipuleret form, og internettet beslutter sig så for, hvordan de skal bruges.

Obama awarding Obama

Ofte opstår nye billeder til et allerede eksisterende format, som det ses her med det legendariske Drake meme fra musikvideoen til "Hotline Bling".

Drake

Stefán Karl Stefánsson

Vi kan naturligvis ikke undlade memes fra videospil, og de kan virkelig også være fantastiske. De er for det meste bygget på en dårlig oversættelse eller på noget fra spillet, der er dumt på den sjove måde.

All your base are belong to us

Billedet ovenfor er et af de helt gamle memes. Billedet er fra den europæiske udgivelse af det japanske spil Zero Wing, der udkom i 1989, og den grammatisk forkerte oversættelse blev hurtigt en del af onlinemiljøets sprog.

Press F to pay respects

Dette billede er fra spillet Call of Duty: Advanced Warfare fra 2014. Idéen om at kondolere gennem et tryk på en knap blev hurtigt til et koncept, og i dag ved de fleste gamere, at et simpelt F i chatten er synonymt med "RIP" (rest in peace).

Press X to doubt

"L.A. Noire" udkom i 2011 og medbragte banebrydende udviklinger inden for ansigtsudtryk i computerspil. Man spiller en detektiv i 1940'erne, der skal opklare forbrydelser. Som del af dette skal man afhøre vidner og stille opfølgende spørgsmål, og undervejs skal man tage stilling til, om man tror på deres udsagn. Dette billede bruges oftest som en reaktion, når folk fortæller meget usandsynlige historier. Disse folk kaldes forresten Rebecca. Hvorfor? Det kan du jo selv prøve at undersøge!

Cursed images/3 AM pics

Denne kategori betegner forstyrrende billeder eller illustrationer, der for det meste er ekstremt redigerede og med dystre undertoner. De kaldes 3 AM pics, og det er sandsynligvis fordi dette tidspunkt også kaldes "the witching hour" og "the Devil's hour". Dette tidspunkt på natten har været forbundet med det overnaturlige siden 1775, og nogle historikere har argumenteret for, at begrebet kan spores helt tilbage til 1535, hvor den katolske kirke forbød al aktivitet mellem kl. 3 og 4 om natten.

Cursed doggo

Cursed Toad

Facebombs

Simpelt men effektivt. En person i et billede har et sjovt ansigtsudtryk, og pludselig har alle fået det samme ansigt. Denne metode er i familie med face swap, hvor to ansigter byttes ud med hinanden.

Facebomb

Videoer

Denne video blev uploadet i 2013. En lokal beboer havde set kvinden danse ved busstoppestedet hver dag, så han optog hende i hemmelighed for at vise det til en ven. Han kunne dog ikke holde sig fra at tilføje ABBA's "Dancing Queen" på lydsporet, og vennen fandt det så morsomt, at de valgte at uploade den 3 minutter lange video til YouTube med titlen "Eastleigh's Got Talent - The dancing queen of the bus stop". Siden da er videoen blevet uploadet utallige gange med forskellig musik på. Linket nedenunder er ikke den originale men blot en personlig favorit. Det er umuligt ikke at smile, når man ser den. Den engelske sekretær, Ellie Cole, blev øjeblikkeligt kendt og scorede en rolle i et teaterspil pga. videoen.

I 2015 udgav TV-programmet Australia's Got Talent en promo-video for den kommende sæson. I videoen ses en mand, der ikke kunne være mere imponeret. Kort tid efter gik videoen viralt i GIF-form - altså uden lyd - efter den blev uploadet på Reddit med titlen "Ever go full Magikarp?". Titlen refererer til en Pokémon, der ligner en fisk.

Magikarp guy

Blot to dage efter blev en ny version uploadet, hvor Magikarp Guy (som memet endte med at blive kaldt) skød med laser ud af øjnene. Med eller uden special effects, så har denne GIF altså lidt mere power end en "mind blown" emoji, og den bruges stadig flittigt til at reagere med i kommentarspor.

Magikarp guy - laser version

Der er uendeligt mange sjove videoer på internettet, men de klassificeres først som memes, når internettet begynder at redigere og dele dem. Den 10 sekunder lange "Duck Army" blev uploadet til YouTube i 2015 og fik knap 4 mio. visninger på to dage. Naturligvis gik der ikke længe, før internettet brugte den i forskellige sammenhænge.

Musik

Som nævnt tidligere findes der uskrevne regler for format og tema, og i videomemes kan musik være en vigtig del. Vi kommer her med eksempler på, hvordan disse sange bruges i specifikke kontekster.

Yes: "Roundabout"

Denne sang bruges i såkaldte "to be continued"-videoer, hvor billedet fryses i det nøjagtige øjeblik, katastrofen rammer. Pilen med tilhørende tekst og musik kommer fra serien JoJo's Bizarre Adventure, hvor afsnittene afsluttes på denne måde.

Tony Igy: "Astronomia (Vicetone Remix)"

I 2020 eksploderede internettet med videoer, hvor denne sang var parret med en gruppe ghanesiske mænd, der bærer en kiste imens de danser. Dette er bestemt interessant i sig selv, men det blev rigtigt spændende, da en video blev uploadet, hvor en gruppe dansere mister kontrollen, og kisten falder til jorden. Sammensætningen af sang og video blev først lagt på TikTok, hvor den blev brugt meget i stil med "to be continued", som en punchline, der insinuerer, at de forskellige klips hovedpersoner er afgået ved døden. Videoen fik 4,5 mio. visninger og knap 500,000 likes på en måned og startede en trend. Nedenfor ses en "officiel musikvideo" til sangen. Hint: den er på ingen måde officiel.

Bag Raiders: "Shooting stars"

Denne sang fra 2008 tilsættes videoer, hvor hovedpersonen falder igennem universet eller sendes ud på en psykedelisk rejse. Den blev først brugt i en memevideo i 2015 og er med tiden blevet standardinventar. Her er den sat ind i en viral video med en unge, der ikke kan få sin Go-Kart til at holde op med at snurre rundt.

Rick Astley: "Never gonna give you up"

Der findes mange legendariske sange i memeverdenen, men vi kan ikke få alle med i denne omgang. Det er dog umuligt ikke at nævne Rick Astley's megahit. Denne sang fra 1987 blev pludseligt genoplivet i 2006 som del af det måske allermest kendte koncept på internettet: rickrolling. Konceptet er et såkaldt bait-and-switch - det går ud på at få folk til at trykke på linket til denne video i den tro, at de skal til at se noget andet. Konceptet fandtes allerede på platformen 4chan i form af duckrolling, hvor man linkede til et billede af en and med hjul på, men rickrolling tog hurtigt tronen, særligt efter folk i 2007 linkede til Rick Astley-videoen under dække af, at det var traileren til det længeventede computerspil GTA IV.

I dag ved den garvede internetbruger godt, hvad der er på menuen, hvis et YouTube-link slutter med bogstaverne XcQ. Husk det! Nedenfor ses et mere avanceret eksempel på, hvordan man kan rickrolle andre.

Det var en kort introduktion til memes, og der er uden tvivl hobevis af stiktossede youngsters derude, der ser sådan her ud, fordi de bare fortælle, at det er for dårligt, jeg ikke har inkluderet Laughing Leo, Hide the Pain Harold osv.

Straining kid

...men tiden er knap, og vi må videre i programmet. Som led i din certificering har jeg udfyldt den velkendte template “Galaxy brain”. Tag først et kig på dette meme:

Galaxy brain

Denne template kan komme med mange led og med andre billedserier, men princippet er det samme. I ovenstående er der 4 led, og nedenfor er der kun 3. Kan du regne ud, hvad der bliver kommunikeret?

Galaxy brain

Ja, det er noget underligt noget. Med tiden er memes blevet mere og mere absurde, og mange kræver et forhåndskendskab til tidligere memes for at give mening. Nogle af dem er dog så langt ude, at det kan være svært at forstå, hvordan de er blevet populære. Med en doktorgrad i memeologi kan man måske med tiden forstå, hvorfor billeder som nedenstående er gået viralt, og hvad de mon betyder – men sandsynligheden er lille.

Juan

Lord Marquaad E

Øverst: “Juan”: Billedet er uploadet i 2015 og derefter delt flittigt. Efter et ukendt geni tilføjede teksten “Juan” i 2020, gik billedet viralt.

Nederst: “Lord Marquaad E”: I 2015 blev YouTuberen Markipliers ansigt sat på hovedet af Lord Farquaad fra filmen Shrek. I 2018 blev dette kunstværk så sat på kroppen af Facebooks stifter Mark Zuckerberg, og teksten “E” blev tilføjet. Hvorfor? Tja.

Du er måske ikke færdiguddannet endnu, men du kan helt sikkert lade som om.

You know, I'm something of a scientist myself

Hvordan kommer du så selv i gang med at meme?

Lad os gå stille og roligt til værks. Der er ingen forventninger om, at du selv fylder tekst på templates eller redigerer videoer. Vi starter dér, hvor du sandsynligvis bruger det meste af din onlinetid: på Facebook. Her giver vi dig en step-by-step guide til, hvordan du kan bruge memes på begynderniveau, når du kommunikerer online. 

Første skridt: Lokalisér GIFS. Facebook har integreret et omfattende GIF-bibliotek i deres chat og kommentarfelt, så du har allerede fået et forspring foræret - brug det!

Kommenter med en GIF

Herunder vil vi opstille et scenarie, hvor et GIF-baseret svar rykker dig op ad memetrappen. Din kollega skriver: “Har du styr på præsentationen til i morgen?” Du søger blandt de tilgængelige GIFs og finder følgende:

Jeremiah Johnson Nod of Approval

Frem for et kedeligt "Ja Birgit" krydrer du nu samtalen med et meme-ificeret svar, som både får dig til at fremstå yngre og langt mere kæk - Birgit vil elske det. Hun svarer måske ikke, så der kan du være hurtig med en opfølgende GIF fra Ace Ventura:

Ace Ventura

Er du på grænsen til irriterende nu? Måske, men som du bevæger dig ind i memeverdenen, vil du opleve en bevægelse væk fra det liv, du havde før, og hen mod et ungdommeligt mindset, hvor der simpelthen ikke er plads til de uforstående. Er du allerede ved at blive det, du hadede ved memekulturen?

Perhaps

Måske behøver du ikke at gå helt så langt ned ad stien som nogle af os andre, men hvis du rigtigt vil forstå dig på memekulturen, er du nødt til at blive en del af den, og så bliver det svært ikke at tage del i glæderne.

Afslutningsvis ser du en tidslinje for memes op til 2020. Den er bestemt ikke komplet, men den har en masse velkendte templates og kan medvirke til at indføre dig i memeverdenen. Tidslinjen er taget fra en person kaldet Paper-Cup, som har inddelt memes i fem æraer. Jeg har - med mine tvivlsomme MS Paint skills - redigeret i den, så den er i kronologisk rækkefølge. Prøv at gennemgå den med dine memekyndige bekendtskaber og se hvor mange I genkender. Bagefter kan I jo diskutere udviklingen i 2021. Jeg ønsker jer held og lykke på den farefulde færd, og jeg trykker naturligvis F for Harambe.

The History of Memes