Selvbygget vs. professionelt samlet PC

Hardwarekomponenter til PC

Hvis du vil have en letfordøjelig, kort gennemgang af denne artikel, så tag et kig på denne video, hvor SharkGamings community manager fortæller om fordelene ved selv at samle sin nye computer i forhold til at få den bygget af professionelle. Læs videre nedenunder for en mere detaljeret gennemgang.

Tid til ny PC - skal man bygge selv eller benytte sig af en professionel forhandler?

De fleste gamere har oplevet den dybe sorg, der følger med, når ens trofaste computer giver op efterår ud og år ind med flittigt brug. Måske har man længe lyttet til en strømforsyning, der laver mærkværdige lyde, eller måske er der pludselig et uforklarligt rødt lys, der blinker i mørket, og computeren vil ikke tænde.

Først er man dybt chokeret og tror ikke på det.Derefter føler man skyld over ikke at have givet den omsorg, computeren fortjente. "Hvis bare jeg havde købt noget trykluft, så kunne jeg have renset kølerne, før de blev til ét stort, massivt stykke støv!"

Tilstøvet luftkøler

Så forsøger man at forhandle. "Kan den mon blive god igen, hvis jeg renser den og måske køber et nyt grafikkort?"

Man overvældes af tabet men når efterfølgende til den erkendelse, at det er på tide at trække stikket
og gå all in med en spritny, lækker gaming PC. Men hvad gør man derfra? Skal man bygge den fra bunden med hjælp fra YouTube, eller skal man få en professionel forhandler til at gøre det?

Det er et spørgsmål, der deler vandene i en udstrækning, der får selv Moses til at sige "Damn, son!" Nogle gamere sværger til bygge-selv-projektet, mens andre har det fint med at overlade det til eksperter. I denne artikel kommer vi ind på fordelene ved hver af de to tilgange.

Hardwarepriser og passionen for at skabe sit eget build

Det er billigere at bygge sin computer selv. Det er ingen hemmelighed. Ved at finde hardware hos de leverandører, der tilbyder de enkelte varer til den laveste pris, kan du helt sikkert spare penge. Det kan du også, hvis du vil bygge en terrasse til baghaven, men har du husket at få alle målene med, når du skal købe træ nede i byggemarkedet? Har du styr på materialer, og har du plads i bilen? Pointen er, at et bygge-selv-projekt kan have uforudsete udfordringer, der ikke nødvendigvis måler sig med tilfredshedsfornemmelsen ved at færdiggøre et personligt projekt.

Hvis du interesserer dig for at sammenligne specifikationer og priser på enkeltdele, og du finder glæde ved at samle din computer selv, så er det dét, du bør gøre. Det er en passion, vi har fuld forståelse for. Hvis du ikke har prøvet det før, skal du være forberedt på, at researchen tager tid, når du skal sammenligne produkter, og du er nødt til at have nogenlunde forstand på de termer, der bruges indenfor hardware, så du fx kan afgøre, om et bundkort er kompatibelt med en specifik CPU.

Selvom det er billigere at samle selv, så er forskellen blevet mindre og mindre i takt med det begrænsede udbud på hardware, der er blevet intensiveret i løbet af det seneste halvandet år. Sidst i artiklen dykker vi ned i grundene til, at noget hardware er blevet så svært at få fat på (og derfor dyrt). Forhandlere af enkeltdele er også blevet presset på prisen, og det, man kunne spare for 2 år siden ved at bygge selv, er reduceret gevaldigt i dag.

Begynderfejl og andet besvær ved selv at samle sin PC

Dårlig kabelføring

Blandt almindelige begynderfejl er der den klassiske "Hov, jeg har sgu da sat køleren omvendt på", hvor man fører varm luft ind i kabinettet i stedet for ud, hvilket kan have ubehagelige konsekvenser,hvis ikke det opdages i tide. En anden almindelig fejl er, at man lægger det meste af budgettet i fx grafikkortet, men det kører på ingen måde optimalt, fordi man har en standardkøler, der ikke har kapacitet til at udføre arbejdet tilstrækkeligt

Ligeledes kan din computer være langsom på trods af stærke komponenter, hvis du har et standard diskdrev. I dag er HDD nærmest et fy-ord, hvis det bruges i andre sammenhænge end lagring af filer, da de kun kan flytte data med op til 200 MB/s, og en standard SSD er efterhånden heller ikke noget at råbe hurra for. Hvis du har Windows installeret på en af disse, vil du opleve, at det hele kører lidt langsommere end det burde, uanset hvor stærke de andre komponenter er.

For at undgå andre velkendte begynderfejl anbefaler vi, at du bl.a. kigger på:

  • Kølepasta: undersøg hvor meget der skal på, når du monterer CPU'en på motherboardet - og undersøg at du ikke køber noget billigt stads, da kvaliteten varierer meget.
  • RAM: Du skal sætte dine RAM i de rigtige riller for at gøre brug af dual-channel mode, og den rigtige profil skal aktiveres i BIOS, så dine RAM fungerer optimalt. Er det et ældre bundkort, kan det være at du kun kan bruge DDR3 ram, så vær sikker på hvad bundkortet kan arbejde med.
  • Kabelføring: hvis dine kabler sidder hulter til bulter i kabinettet, er de i vejen for ventilationen og samler støv. Udover det ser det bare så meget bedre ud, når de sidder ordentligt.
  • Rækkefølge: undgå dobbeltarbejde ved at overveje om nogle komponenter vil være i vejen, når du skal sætte andre til - husk at sætte PSU i før motherboard og husk at fjerne det forbandede I/O skjold, før du glemmer det.

Privatkøbere glemmer også ofte at undersøge, om der overhovedet vil være plads til at samle de valgte komponenter i kabinettet, og det kan bestemt også virke uigennemskueligt, hvis ikke man har dem foran sig. Som Adam siger i videoen: det kan være svært at vide, om dit kabinet har plads til et RTX 3080, fire RAM-blokke og en Noctua køler på samme tid.

Kommer man til det punkt, hvor man har anskaffet alle enkeltdele og samlet sit setup, og det så alligevel ikke virker, kan fejlsøgning være ret udfordrende - afhængig af ens erfaring og ekspertise. Man skal have tilstrækkelig viden til at give et kvalificeret bud på, hvilken hardware der fejler og hvordan. Når man prøver at finde fejlen på en computer, der ikke fungerer som forventet, gøres det ofte gennem "trial and error", dvs. at man simpelthen prøver sig frem. Hardware fra forskellige producenter kan have forskellige måder at fortælle, at der er noget galt, og modsat kan man også blive snydt af blinkende lamper, der faktisk bare fortæller, at noget hardware fungerer, som det skal.

Reklamation samlet ét sted

Opstår der behov for reklamation, kan det godt blive bøvlet - særligt hvis der er fabriksfejl på et stykke hardware. Nogle gange vil producenten ikke tage ansvar, så de forsøger at lægge bevisbyrden på fragtfirmaet eller dig selv. Angående levering af enkeltdele er det desuden vigtigt, at man tager højde for fragtpriser og evt. told, hvis man har bestilt varen fra udlandet, for det kan være en ubehagelig overraskelse.

Køber du fra en professionel forhandler som SharkGaming, og der pludselig er noget, der ikke virker, så håndterer vi fejlsøgning og reparation for dig. Fejlsøgning kan som sagt være noget af det mest irriterende, når man ikke ved, hvor man skal begynde, eller hvad man leder efter. Hos os er din garanti samlet ét sted, og du får 2-3 års reklamationsret på al hardware (afhængig af om du er Shark VIP, hvilket blot kræver, at du er tilmeldt vores emailliste).

Vi sælger naturligvis kun computere, hvor vi har sikret os, at de forskellige komponenter er kompatible med hinanden. Vi installerer Windows og relevante drivers, og så stresstester vi hardwaren for at sikre os, at alt er i orden.

Den globale mikrochip-krise

AMD Ryzen GPU

Sidste år steg den globale efterspørgsel på elektronik massivt, da pandemien i 2020 medførte nedlukninger verden over. Både børn og voksne skulle pludselig arbejde hjemmefra i en hidtil uset skala, og det ledte naturligvis til, at flere og flere ville have opgraderet elektronikken derhjemme - for ikke at nævne alle de virksomheder, der skulle fremskaffe computere, mobiltelefoner osv. som aldrig før. GPU'er og CPU'er kræver mikrochips, og det er dem, der er mangel på. Disse chips kaldes ofte semiconductors efter det materiale, de er lavet af, og de er essentielle i meget andet end PC hardware.

Kombinationen af nedlukningerne og USA's handelskrig med Kina ledte til, at kinesiske elektronikgiganter begyndte at hamstre mikrochips i stor stil - så stor at chips alene udgjorde en femtedel af Kinas samlede import i 2020. Fabrikkerne til chipproducenterne AMD og NVIDIA ligger stort set kun i Kina, og de to firmaer har stort set monopol på markedet, når det kommer til at fremstille grafikkort. Som sædvanlig blev al produktion indstillet under det kinesiske nytår i februar 2020, og efterfølgende blev fabrikkerne lukket ned pga. pandemien. Som resultat kunne producenterne ikke levere nok af den længeventede NVIDIA GeForce 30-serie, der skulle komme ud i september.

Udover disse faktorer har begrænsningen af lufttrafik også været af stor betydning for manglen på nikkel, kobber og silicium - essentielle materialer til at fremstille chips - da de globale transportmuligheder blev reduceret til containerskibe. Som følge af dette har Kina lidt af en mangel på containere. Det lyder banalt, men det har faktisk haft en kæmpe effekt på udbuddet. Prisen på at fragte med container er steget fra 10-15.000 kr. per enhed til op mod 60.000 kr.

Prikken over i'et er crypto-mining. I februar 2020 annoncerede Elon Musk, at Tesla havde købt Bitcoin for 1,5 mia. amerikanske dollars, og at deres produkter nu kunne købes for den digitale valuta. Samme dag begyndte Bitcoins værdi at stige massivt, og grafikkort blev købt i større skala end før, da de bruges til at mine med. Hvordan dét fungerer, er der desværre ikke spalteplads til i denne omgang.

Bitcoin mining farm

Selvom der i løbet af det seneste år er blevet produceret flere mikrochips end nogensinde før, har industrien ikke kunne matche efterspørgslen. Det er dog ikke så overraskende, da smart teknologi efterhånden findes i alt fra køleskabe til biler.

Vi håber, at denne artikel har hjulpet til at træffe en beslutning om, hvorvidt du selv vil bygge din computer eller få den bygget hos en professionel forhandler. Har du nogle spørgsmål omkring hardware, må du endelig komme på besøg i vores butik i Glostrup eller tage kontakt på mail eller telefon.