Streaming Guide til Gamere

I dag er streaming af gaming efterhånden udbredt herhjemme i Danmark, såvel som i udlandet. Særligt Twitch er blevet kendt blandt danske gamere, men også Youtube og Facebook bliver brugt flittigt til at streame gaming live.

Streaming er både for professionelle og amatører, alt fra dybt passionerede gamere, der er eksperter inden for deres spil, og de allermest talentfulde esportsudøvere, der udfolder sig i hæsblæsende dueller om store pengepræmier og prestigefyldte placeringer på verdensranglisterne, til dem der bare synes det er sjovt at dele, interagere eller fremvise deres udvikling i deres favoritspil med både IRL og online vennerne 

Derfor vil vi gerne give dig en guide til hvordan du kan komme godt i gang med at streame på det niveau der nu lige passer til hvor du er på nuværende tidspunkt. Husk på, at selv de professionelle er startet med at gøre det på hobbyplan. 

Streamer

Streaming - Hvor skal jeg overhoved starte? 

Mange tror fejlagtigt, det er nødvendigt at have super avanceret og dyrt udstyr, for at kunne streame når man spiller. Men du behøver hverken tre skærme, en 2000 kr. mikrofon eller et 4k webcam, for at det er muligt at streame. Dog skal du have et gaming setup af en vis kaliber og en solid internetforbindelse, for at få en stabil stream. 

Med streaming af spil, er det som med al anden hardware i dit gamer setup. Det handler om behov og budget. Har du penge til lidt bedre udstyr af fx. en mikrofon eller CPU, vil vi anbefale du køber det i første omgang, fremfor at skulle ud og opgradere senere. Det kan spare dig for penge i det lange løb, og bedre udstyr giver trods alt bedre forudsætninger for en god streamingoplevelse. 

Er vi i den mere seriøse ende af skalaen, hvor du enten er semi-professionel gamer eller har krævende seere, vil det være vigtigt at kunne streame i høj kvalitet, og her kommer man ikke udenom kvalitets-udstyr og en god internetforbindelse (her anbefaler vi du bruger en kablet tilslutning og minimum har en upload hastighed på 6-10 mbps, tjek din  internet hastighed). En god tommelfingerregel er, at desto højere kvalitet, du ønsker at streame i, jo stærkere internetforbindelse og hardware kræver det. 

Hardware

Herunder har vi nogle hardware områder du bør prioritere, når du kigger efter udstyr til din gaming stream.

most imporatant

CPU / Processor  

En gaming CPU har mellem 6 og 18 kerner i dag, men det er dog vigtig også at bide sig mærke i hvad hastigheden er og hvilken generation og model processoren er, ikke kun antallet af kerner.

For at streame skal man dog som minimum have en processor der kan kører spillene og have lidt ekstra overskud, alle nyere generations CPU, model med over 4 GHz turbo vil kunne klare det meste når det kommer til streaming. Det er altid en god ide at gå ind og sammenligne processorer når du køber, dette kan du gøre på sådan en her  hjemmeside. 

RAM / Hukommelse 

RAM er lidt mere simpelt end CPU, selvom der findes mange producenter af ram er det vigtigste du skal holde øje med er antal GB ram der er og hvad hastigheden er, målt i MHz.  
Som minimum bør du have 16GB installeret og gerne med MHz over 3000, hvis du skal streame spil. 

GPU / Grafikkort 

Dit grafikkort presses også lidt mere ved spil streaming, end når du ikke streamer. Det gør det, fordi du også sender videodata ud af dit stream. Derfor vil det give mening at have et grafik-kort der minimum udfylder det anbefalede krav til det spil du vil streame.  

Mikrofon 

Ønsker du et kvalitetsstream, kan du ikke komme udenom en god mikrofon. Selvom du måske ikke selv mærker så meget til det, vil dine seere få en væsentligt forbedret oplevelse af dit gaming stream, hvis din lyd er lækker og krystalklar. Det er ikke nødvendigt at gå ud og investerer i både en dyr separat mikrofon og et headset, de fleste gaming headsets leverer helt fin lyd både til dig og dine seere. Her kan du se vores udvalg af;se mere gaming headsets. 

Kamera

Et kamera er naturligvis overflødigt, hvis du udelukkende viser dit skærmbillede, når du streamer spil. Er du til gengæld typen der underholder, eller kan lide at interagere med dine seere, eller gerne vil ud med et budskab, er et godt kamera næsten et must. Vil vi forslå et 1080p webcamdet er ikke nødvendigt at gå ud og købe 2/4K webcams, dog hvis du har et spejlrefleks kamera eller et andet ''rigtigt'' kamera liggende kan man også koble det til din computer. 

Lys

Hvis du investerer i et fornuftigt kamera til dine spil streams, vil du også have glæde af en ordentlig lyssætning. Nogen webcams kommer med intergreret lys, men det er stadig vigtig at der er andre lyskilder.  Undgå gerne at game i et mørkt rum, når kameraet er slået til, så billedkvaliteten står skarpere - og så er det nok også en meget god idé, der ikke ligger vasketøj over det hele bag dig, hvis du bruger webcam. For seeren er et spilstream en helhedsoplevelse. 

Hvordan får jeg flere til at følge mine gaming streams? 

Der kan være flere indgange til at få mange til at følge sine streams bl.a.: 

 • Vilde skills 

 • Være sjov 

 • Likeable 

 • Informativ (uden at være belærende) 

 • Venlig og hjælpsom 

 • Åben og imødekommende 

Lad os sige du er ekstremt skilled inden for et bestemt spil - så er det én indgangsvinkel, til at få flere til at se dine streams. Men det er nu langt fra det eneste - for dig kan det være noget helt andet. Husk på, at langt de største der gamer, er glade amatører, der blot deler interessen for at game / gaming udstyr. 

Streaming af gaming er for alle 

Streaming af gaming er derfor langt fra udelukkende noget der handler om at være bedst. Det er i mindst lige så stort et omfang et spørgsmål om at have fælles community til at dele sin interesse med enten nuværende venner og skabelse af nye relationer og venskaber på tværs af køn og alder.  

Derfor må du endelig ikke frygte, at du ikke kan gå i gang med at streame, fordi du ikke lige er verdensmester i et givent spil eller ikke har det vildeste gaming setup. Du kan sagtens opnå massevis af seere til dine streams, ved at have en eller flere af de andre personlige egenskaber, vi har listet op ovenfor. Det skal blot være autentisk og være din egen personlighed.  

Udvælg din niche som gaming streamer 

Derfor kan det måske være en god idé at tænke i en niche. Altså, hvor kan jeg skille mig ud som streamer? Er jeg generelt den, folk synes er den sjove i flokken, kan det være en god idé bevidst at bringe det ind i sin streaming. Så kort sagt: Find din niche, keep it real og hold en god tone - så er du godt på vej imod views, når du live streamer din gaming. Og måske endnu vigtigere - husk på, verden går altså ikke under, bare fordi vi ikke alle har lige så mange seere som Ninja. 

Hvilken software er bedst til at streame sine spil? 

Der findes forskellige typer software til at streame. To eksempler på et fine, gratis software er OBS (Open Broadcaster Software) og Streamlabs. De er nok de to mest populære, fordi man kan det meste med dem og de er ret intuitiveMan kan bl.a skifte baggrund, tilpasse udseendet, tilføje notifikationer og andet - alt sammen ting der er med til at give dine seere en god oplevelse, når du streamer. Disse ting er nemlig ikke muligt direkte i streamingtjenesten.  

Af andre lignende programmer, findes der for eksempel XSplit og player.me, der kan det samme. Du kan jo prøve dig frem og selv fornemme, hvilket program du synes bedst om. Ens for dem alle er, at de kan dække langt de flestes behov for streaming af deres gaming. 

 OBS Streamlabs

Hvilken streamingtjeneste bør jeg så vælge? 

Twitch er meget kendt blandt alle gamere i hele verden, så du har nok også selv hørt om deres streamingtjeneste og måske allerede brugt den. YouTube er dog også en populær kanal til streaming. Facebook har også en ret stor sektion dedikeret til streaming, her kan du oprette en side og streame fra den(dog kan man risikere at mor eller far ser med). Det kan ofte være en smagssag, hvilken platform man godt kan li’ 

Hvis du gerne vil opnå virkelig mange seere, er Twitch svær at komme udenom. Det ER bare den største streamingtjeneste inden for gaming. Nogen software programmer tilbyder dog multi-streaming så man slet ikke har brug for at vælge, dette kræver dog for det meste at man køber deres premium versioner. 

 yt, fb, twitch

Til sidst har vi opsummeret vores guide til spil streaming med 5 gode råd: 

 1. Find din niche, der passer til præcis den DU er og det du kan. 

 1. Bare gå i gang, selvom dit udstyr måske halter lidt. 

 1. Brug lidt ekstra penge på dit setup fra starten, hvis du kan. 

 1. Interagér og tal med dine seere (vær aldrig uhøflig eller grov). 

 1. Tænk positivt - også når det går dårligt.