Guide: Hvad er et bundkort?

Guide: Hvad er et bundkort?

Et bundkort bliver ofte kaldt computerens rygrad, fordi det er enheden, der forbinder alle de andre komponenter: CPU, grafikkort, osv. På samme tid forbinder det også alle udgange bag på din computer, som USB-porte og jackstick.

Et bundkort består af mange ting, og vi har derfor gjort vores bedste for at sørge for, at denne guide er let at forstå.

I dag er gaming-bundkort ofte fyldt med alt muligt, som du næppe kommer til at bruge, og derfor kan det ofte være en fordel at spare nogle penge på netop dér. Læs videre for at lære mere om formfaktorer, PCIe slots mm.

Hvordan ser et bundkort ud?

Lad os begynde med et billede af et bundkort for at give dig en idé om, hvordan det sådan cirka ser ud.

Bundkort

På billedet ses et Gigabyte Z690 UD DDR4, hvis formfaktor er ATX.

1) CPU socket: Dette er hvor din CPU (også kaldet processor) sidder. Dette bundkort passer til LGA 1700, som understøtter den nye 12. generation fra Intel.

2) DIMM/RAM: Kortet har fire RAM slots. Det er værd at undersøge, hvilke RAM dit bundkort understøtter, samt hvad MZ bundkortet understøtter. De fleste bundkort understøtter 2666 eller 3600 MZ

3) PCIe x16 slots: Dette bundkort har 3 PCIe 4.0 x16 slots, som er hvor dine expansion kort sidder til. Et grafikkort er fx et expansion kort.

4) SATA-porte: Her sidder dine SATA-porte. De bruges til at tilslutte hardware med lagerplads (HDD og SSD).

5) M.2 porte: Her tilsluttes M.2 SSD'er - det er den nyere generation af lagerplads-hardware. På dette bundkort kan der tilsluttes 2.

6) Front panel I/O: Her tilsluttes typisk alle de elementer, som sidder forrest på kabinettet, såsom tænd/sluk knappen, USB porte, osv.

7) Back panel I/O: Her er alle de porte, som sidder bag på computeren, som fx USB og Ethernet port.

8) Strømforsyning: Her tilsluttes strømforsyning. Det sker almindeligvis med et 24 pin stik og en 12 pin til CPU.

Udover ovenstående findes der mange andre funktioner i et bundkort. Det kunne fx være et netværkskort eller et lydkort.

Bundkort formfaktor

Formfaktor (Form Factor på engelsk) definerer størrelsen på bundkortet. Der findes forskellige formfaktorer, så du skal finde den rigtige, hvis du vil opgradere din nuværende computer, for ellers risikerer du, at den ikke understøtter det nye bundkort. Skal du bygge en helt ny computer, har du en unik mulighed for at bestemme størrelsen på bundkortet. Du kan fx gå efter et lille build, hvor du kombinerer et lille bundkort og et lille kabinet. Det vil du blive glad for, hvis du ofte slæber din computer med til LAN party. Hvis din computer derimod altid står på sin faste plads, bør du udnytte de fordele, et stort bundkort giver. Du bør dog aldrig vælge dit bundkort først, hvis du er i gang med at bygge en ny computer. Det kommer vi mere ind på senere.

Hvilke typer bundkort er der så? De 4 mest almindelige er: ATX, Micro-ATX, Mini-ITX og E-ATX.

Der findes også andre formfaktorer, såsom XL-ATX, men størrelsen er aldrig rigtigt blevet defineret. Der er også helt små bundkort, såsom Mini-STX, som er endnu mindre end Mini-ITX. Disse bliver brugt til små ”bokse”. Listen er lang, men langt størstedelen bruger de 4, vi nævnte før, så vi vælger at fokusere på dem.

Formfaktor

PCI express-slots længde og generation

PCIe (PCI express) sammenkobler bundkortet og moderne expansion-kort såsom grafikkort, RAID kort, lydkort og netværkskort. Det hedder expansion-kort, fordi motherboardet allerede har et grafikkort indbygget og sagtens kan køre uden fx et dedikeret grafikkort.

Alle PCI-slots virker med hinanden, så længe der ikke er noget fysisk i vejen for at koble dem sammen.

Kortets båndbredde bestemmes af størrelsen og generationen. Hvis du har et grafikkort, der kører x16 PCIe 3.0, og du kobler det til et bundkort, der kun understøtter x16 PCIe 2.0, så vil begge ting køre på PCIe 2.0. Det betyder, at grafikkortet ikke udnytter dets optimale ydeevne.

Strømforsyning til bundkort

Hvis du har et ATX-bundkort, så skal du først og fremmest kigge på, om strømforsyningens formfaktor matcher ATX. Dernæst kan der være lidt forskel på kablerne. Det primære strømkabel vil enten være 20 pin eller 24 pin. Det vil ofte være nyere bundkort, der bruger 24 pin. Mange strømforsyninger har dog 20+4 pin, der passer ind i både gamle og nye bundkort.

Vi vil opdatere denne artikel med at se nærmere på sockets og chipsets. Det er ikke nok bare at tage et bundkort, der fysisk passer med din CPU - du skal også tage stilling til, hvilket chipset du skal bruge.