Den perfekte PC

Glorious PC master race med figur

Uanset om du er til Fortnite eller Call of Duty, League of Legends eller DoTA, eller har fundet en digital nyforelskelse i Valheim, så er det sjovere at spille på et setup, hvor det hele fungerer, ingenting lagger, og hvor der er plads til mere end bare 7-kabale på harddisken. Når du først har slagtet bankkontoen eller investeret fødselsdagspengene, er du kun lige begyndt på den lange rejse, det kan være at finde den helt rigtige gamer PC. For nogen er det et puslespil af løsdele, og for andre er det et pakketilbud - men der kan være meget at vinde ved at vide, hvad de forskellige dele og stumper egentlig gør. I denne artikel dykker vi ned i, hvor man kan investere sine surt tjente skillinger og få flest FPS for dem.

Hardware

Hvis du skal have en komplet gamer PC, skal du ikke bare have styr på hvilke elementer, der skal proppes ind i den, men også hvad de skal sidde i og vises på! Vi kommer derfor til at snakke både indmad, kabinet, og “lir” over de næste par afsnit. Skærmene gemmer vi til et indlæg helt for sig selv.

De mest gængse dele af en gaming PC er:
Bundkort: Knudepunktet som binder hele computeren sammen og sørger for, at alle de andre stumper får de rigtige opgaver og løser dem hurtigt. Her lagres dit BIOS også.
Grafikkort: Dedikeret til at afvikle komplekse grafiske udregninger så hurtigt som muligt - grafikkortet har sine egne RAM-klodser og er bindeleddet mellem din PC og skærm.
Processor (CPU - Central Processing Unit): Computerens hjerne som har ansvaret for at regne alt arbejdet ud undtagen grafikken. CPU'en bliver hurtigt varm og er mestendels grunden til de større og større kølesystemer.
Strømforsyning (PSU - Power Supply Unit): Stumpen der ...forsyner… din computer.... med strøm… (Hvad havde du regnet med?). Modsat fx mobiltelefoner, der skal lades op, skal din PC konstant have den nøjagtige mængde strøm.
Harddisk: Der hvor al din data lagres i lang tid af gangen og kan hentes fra - findes typisk som SSD (Solid Stave Drive - effektivt men dyrt) eller HDD (Hard Disk Drive - langsomt men billigt).
RAM (Random Access Memory): Der hvor din computer arbejder aktivt med den data, den henter fra harddisken. Hvor din harddisk er langtidshukommelsen, er dine RAM korttidshukommelsen - eller sagt på en anden måde, det er din RAM der afgør hvor mange udregninger, din computer kan lave på én gang.
Køling: En computer omdanner strøm til udregninger, men det arbejde afgiver en masse varme, så for at undgå at dit setup smelter sammen, skal det også køles ned. Det kan gøres enten ved væskekøling (typisk dyrt og effektivt) eller luftkøling (typisk billigere og ikke helt så effektivt).

Kabinet

Alt hardware skal samles i et kabinet, som selvfølgelig skal være lækkert at se på men også hjælpe med alt det arbejde, dine stumper laver, og den oplevelse du gerne vil have ud af det.
Kabinetter kommer typisk i standardiserede størrelser varierende fra tower (kæmpe-klods med plads til masser af harddiske, ekspansionskort m.v.) som oftest bruges til server-løsninger, over mid tower, som er en smule mindre, midi tower, som er endnu et skridt mindre igen, og hele vejen ned til mini tower, som er små i størrelsen.

For de fleste er et mid eller midi tower en fin størrelse, men hvis du skal styre hele familiens hjemmevideoer og lektiemapper, og du får brug for 10+ harddiske, så kan det betale sig at kigge på en tower model. Find et kabinet som du synes er pænt - det er trods alt den del af computeren, du skal kigge på det meste af tiden. Hold øje med, om kabinettet lader dig gemme de interne kabler ordentligt, samt om det har de frontporte, du har brug for (USB, lyd m.v.).

Det sidste forhold med kabinetter er, hvor støjsvage eller isolerede de er. Det er aldrig fedt at skulle høre på en computer astmatisk prøve at trække vejret, imens grafik på ultra-settings triller over skærmen. Derfor kan det være fristende at købe et isoleret kabinet, men jo mere isolering der stoppes ind i kabinettet, desto mindre plads har luften at bevæge sig på, og des varmere bliver den. Du kan altså ikke stoppe lyden fra at komme ud uden også at stoppe varmen. Dog bliver lyden oftest lavet af et kølesystem på overarbejde, så du kan nedbringe både støj og varmeudvikling ved at bruge lidt ekstra penge på køleenheden.

Lir

Dave Chappelle meme, yall got any more of that RGB

Lir - blærerøvsfaktoren - på enhver ny PC er nærmest blevet synonym med, hvor mange blinkende dioder og LED-kæder der kan vikles rundt om den. Ofte suppleres de nærmest selvlysende kabinetter med farverige installationer under skrivebordet og rundt på nørdeværelsets vægge og lofter. Det kan se godt ud men kan også nemt ende med at ligne en forvirret omgang farvelade, som æstetisk har mere til fælles med en lavpris energidrik end med det stilrene gamer-look, man prøver at ramme.

For at få dine lys til at se ordentlige ud skal du sørge for, at strømkablerne er gemt tilpas af vejen - bag en reol eller i en kabelskjuler, samt at lyskæderne er spændt ordentligt ud. Det andet ligner sjusk og hører ikke hjemme i en ordentlig nørdehule! Drop tanken om at hele installationen skal blinke i takt med tastetryk, frags eller noget som helst andet i den hektiske dur. Der er ingen, der gider at se på et epileptisk anfald i LED-format. Hold det simpelt og stilrent og installér det ordentligt.

De fleste nyere motherboards har mulighed for at styre lysinstallationerne også, hvilket bare lige er en tand federe end at skulle sidde og fedte med en remote hele tiden.

Hvis du er typen, der elsker et keyboard og en mus, der blinker og lyser, så sørg for at farver og frekvens er koordineret med resten af LED-rumskibet. Med et par simple greb kan et kaotisk og rodet setup komme til at ligne en million!

Mit setup

Efter mange år med middelmådige maskiner og alt for mange timer på en Playstation fremfor en PC, besluttede jeg mig for, at denne her nedlukningsperiode skulle forsødes med en ordentlig computer.

Jeg købte en Shark Esport Edition men udskiftede en del stumper, da jeg havde lidt ekstra luft i budgettet:
Processoren blev skiftet til en Intel i9-850k for at åbne for overclocking (k-processorerne er “låst op”), samt 5-10% ekstra ydelse til at starte med.

Grafikkortetblev et ASUS Strix 3070 OC 8GB, mest fordi det var et af dem, der rent faktisk var på lager, og for at holde budgettet indenfor min ramme. Opgraderingen til et 3080 ville være cirka +4.500 kr, hvilket var lige i overkanten for mig.

Strømforsyningen blev en ASUS Rog Strix 750W Gold Modular-enhed for at kunne holde lyden på et lidt lavere niveau og for at få en modulerbar enhed, dvs. en enhed hvor alle kabler kan kobles af og på, hvis jeg skifter stumper i PC’en senere.

Jeg opgraderede til en 1TB SSD men ender snart med at skulle have en ekstra lagerdisk ved siden af. Hvis jeg havde haft råd, ville jeg bare have købt 2TB lagerplads til at starte med.

Jeg købte en ekstern WiFi-enhed med, da jeg endnu ikke har fået trukket kabler i mit nye kontor, og fordi det ikke er indbygget på det bundkort, jeg helst ville have. Jeg valgte et ASUS USB-AC56 for at garantere en en stabil forbindelse, samt for at få en antenne der var til at holde ud at se på. Næste gang tror jeg dog, at jeg vil vælge et indbygget kort eller bare tage mig sammen og få trukket kabler lidt hurtigere.

Både min i9-processor og grafikkortet har en tendens til at blive lidt varme, så jeg ville gerne opgradere kølingen til en med 360mm slanger, hvor Arctic Liquid Freeze II-modellen scorer topkarakterer de fleste steder. Dog var standard-kabinettet til Shark Gamings Esport Edition for lille til den køling, så for at være sikker på, at jeg ikke smeltede hul i gulvet første gang, jeg fyrede op for en omgang Warzone, skiftede jeg fra det almindelige Tsunami-kabinet til Aquarium-kabinettet. Lidt mere plads, men samme kvalitet og opbygning.

Den store fare for mig, da jeg samlede (eller, valgte) PC var, at hver gang jeg opgraderede lidt ét sted, så virkede det meget som om, at jeg nærmest blev nødt til også at opgradere et andet. “Hvem har en i9-processor og kun 16GB ram?!” og “Hvis jeg skal have så stort et grafikkort, så virker det dumt at spare på harddisken?!” og så videre. Jeg skulle virkelig slå et par mentale kolbøtter for at stoppe processen på et tidspunkt og sørge for at lave en færdig computer i stedet for at jage en perfekt én. Hvis man kigger rundt på nettet, er der altid læssevis af fora, hvor computerhajer velvilligt erklærer, at man simpelthen sover bedre om natten med et 3090-grafikkort, løber hurtigere med 32GB ram, eller bare bliver sejere på et dansegulv hvis man hælder champagne i vandkølingen. Der er masser af fordomme i gaming-miljøet, men husk på at den eneste din computer skal please, er dig. Find ud af hvad du vil betale, og hvad der er vigtigt for dig - og sæt så rejsen igang!

God fornøjelse med din (snart) nye computer!